Kina ulazi u rat u Ukrajini, kao pomoć Rusima?

U izveštaju zapadnih obaveštajnih službi navodi se da su visoki kineski zvaničnici početkom februara rekli visokim ruskim zvaničnicima da ne vrše invaziju na Ukrajinu pre završetka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, kažu visoki zvaničnici Bajdenove administracije i evropski zvaničnik.

Izveštaj ukazuje da su visoki kineski zvaničnici imali određeni nivo direktnog znanja o ruskim ratnim planovima ili namerama, pre nego što je invazija počela prošle nedelje.

Predsednik Rusije Vladimir V. Putin sastao se sa predsednikom Kine Si Đinpingom u Pekingu 2. februara. 4 dana pre ceremonije otvaranja Olimpijade.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Moskva i Peking su tada izdali saopštenje od 5.000 reči u kojem su izjavili da njihovo partnerstvo „nema granica“, osudivši proširenje NATO-a i tvrdeći da će uspostaviti novi globalni poredak sa istinskom „demokratijom“.

Obaveštajni podaci o razmeni između kineskih i ruskih zvaničnika su poverljivi. Prikupila ga je zapadna obaveštajna služba i zvaničnici su ga smatrali verodostojnim.

Visoki zvaničnici u Sjedinjenim Državama i savezničkim vladama su to preneli dok su razgovarali, kada je g. Putin bi mogao da napadne Ukrajinu.

Međutim, različite obaveštajne službe su imale različita tumačenja i nije jasno koliko su informacije bile razmenjene.

Jedan zvaničnik upoznat sa obaveštajnim službama rekao je da materijal ne mora nužno da ukazuje na razgovore o invaziji između g. Sija i (eng.)g. “Staviti u”.

Drugi zvaničnici upoznati sa obaveštajnim podacima odbili su da daju dalje detalje. Zvaničnici su govorili o izveštaju o uslovu anonimnosti zbog osetljivosti obaveštajnih službi.

S obzirom na blisku prirodu odnosa između g. Si i g. Putina, visoki kineski zvaničnici su verovatno izvestili Si o svim važnim razmenama između zvaničnika njihovih nacija, u periodu oko samita lidera, kažu analitičari.

Na pitanje u sredu mejlom da li su kineski zvaničnici apelovali na ruske zvaničnike da odlože invaziju na Ukrajinu do Olimpijade, Liu Pengiu, portparol kineske ambasade u Vašingtonu, rekao je: „Ove tvrdnje su spekulacije bez ikakve osnove i imaju za cilj da okrive -pomerite i omalovažite Kinu.”

Kina je 20. februara održala ceremoniju zatvaranja Olimpijskih igara. 20. Sutradan je g. Putin je naredio još ruskih trupa da uđu u oblast istočne Ukrajine pod kontrolom pobunjenika nakon što je državna televizija emitovala sastanak između njega i njegovog saveta za nacionalnu bezbednost i odvojeno, besni govor u kome je rekao da Ukrajina treba da bude deo Rusije.

Rano februara. 24, ruska vojska je započela invaziju na Ukrajinu u punom obimu, uključujući izvođenje napada na gradove balističkim projektilima, artiljerijom i tenkovima.

Američki i evropski zvaničnici rekli su da im je teško poverovati da je puka slučajnost da je g. Putinova invazija je počela tek posle Olimpijade. U avgustu 2008. Rusija je izvršila invaziju na Gruziju tokom Letnjih olimpijskih igara u Pekingu, što je uznemirilo neke kineske zvaničnike.

Ove zime Rusija je premestila vojne jedinice sa svoje granice sa Kinom i drugim delovima istoka u blizini Ukrajine i Belorusije kako bi se pripremila za invaziju. Pokreti su ukazivali na visok nivo poverenja između ruskih i kineskih zvaničnika.

Kina i Rusija godinama jačaju svoje ekonomske, diplomatske i vojne veze. Gospodin. Si i g. Putin se sastao 37 puta kao nacionalni lideri pre njihove poslednje konklave u Pekingu.

Ambiciozna zajednička izjava koju su dve nacije dale tokom tog sastanka uznemirila je američke i evropske zvaničnike, posebno zato što je Kina prvi put eksplicitno stala na stranu Rusije po pitanjima koja se tiču NATO i evropske bezbednosti. Evropski lideri su od tada osudili Kinu i Rusiju.

Predstavnik Mike Gallagher, republikanac iz Viskonsina i član Obavještajnog odbora Predstavničkog doma, rekao je da nije upoznat sa obavještajnim podacima o razgovorima između Rusije i Kine o Ukrajini, ali je podrška Pekinga Moskvi jasna.

„Kinezi podržavaju čitav Putinov narativ da okrivi Zapad za provociranje Rusije“, rekao je on. rekao je Galager.

„Ne vidim promenu u kineskim pogledima na Rusiju. Oni ostaju u de fakto savezu protiv Zapada u ovom trenutku.”

Mesecima su neki američki zvaničnici pokušavali da regrutuju Kinu da pomogne u sprečavanju rata.

Nekoliko dana nakon što je predsednik Bajden razgovarao sa g. Si na video samitu 11. 15, visoki američki zvaničnici odlučili su da predstave obaveštajne podatke o gomilanju ruskih trupa oko Ukrajine visokim kineskim zvaničnicima kako bi pokušali da ih nateraju da ubede g. Putin da se povuče.

Amerikanci su razgovarali sa Ćin Gangom, kineskim ambasadorom u Vašingtonu, i sa Vang Jiem, ministrom spoljnih poslova.

Na pola tuceta sastanka, uključujući onaj u Vašingtonu, između U.S. zvaničnici i kineski ambasador samo nekoliko sati pre ruske invazije, kineski zvaničnici su izrazili skepticizam da g. Putin bi izvršio invaziju na Ukrajinu, rekli su američki zvaničnici.

Nakon jedne diplomatske razmene u decembru, SAD zvaničnici su primili obaveštajne podatke koji pokazuju da je Peking podelio informacije sa Moskvom, rekavši Rusima da Sjedinjene Države pokušavaju da seju razdor i da Kina neće pokušati da ometa ruske planove, rekli su američki zvaničnici.

U.S. Obaveštajni nalazi i procene ruskih planova za invaziju na Ukrajinu uglavnom su bili tačni.

Amerikanci su prošle jeseni započeli kampanju da podele obaveštajne podatke sa uglavnom savezničkim i partnerskim državama i da javnosti prezentuju materijal sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, kako bi izvršili pritisak na Rusiju da zaustavi svaku planiranu invaziju.

Villiam J. Burns, C.I.A. direktora, odleteo je u Moskvu 11. 2 da se suoči sa Rusima sa informacijama, a 11.11. 17, američki obaveštajni zvaničnici podelili su svoja saznanja sa NATO-om.

Britanski zvaničnici su ocenili da je napad g. Putin je pre Olimpijade bio moguć, ali malo verovatan, prema brojnim zvaničnicima upućenim u obaveštajne podatke Londona.

To se delimično zasnivalo na izveštaju zapadnih obaveštajnih službi, ali uglavnom na analitičkoj proceni da je plan Rusije da prevaziđe zapadne sankcije u velikoj meri zavisio od podrške Kine i shvatanja da je g. Putin ne bi rizikovao da se naljuti Ksi.

Britanski zvaničnici su takođe ocenili da je zajednička izjava g. Putin i g. Si je bio jasan znak podrške Kine, nešto što bi Peking nerado dao da g. Putin je bio voljan da zaseni Olimpijske igre tako što je započeo svoj napad pre kraja Igara, tvrde ljudi upoznati sa razmišljanjem Britanaca.

Američki obaveštajni zvaničnici su primetili da Moskva oko februara obavlja poslednje pripreme. 10, vrste pokreta koji neposredno prethode napadu.

Savezničke obaveštajne službe su saznale iz presretnutih komunikacija da se visoki ruski komandanti okupljaju na sastanku, za koji su neke zapadne vlade verovale da je ključna tačka odluke za komandante da započnu napad.

Ova obaveštajna informacija bila je deo onoga što je navelo Džejka Salivana, savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće, da upozori 2. februara. 11 da bi ruski napad mogao doći pre kraja Olimpijade.

Više zvaničnika je takođe tada reklo da su U.S. zvaničnici su prikupili obaveštajne podatke da Rusija razmatra februar. 16 kao mogući datum početka invazije. To predviđanje se pokazalo pogrešnim, ali samo za nekoliko dana.

Procenjujući da bi Rusija mogla da ignoriše široko shvaćenu želju Kine da se mir održi kroz Olimpijadu, obaveštajne agencije su uzele u obzir više faktora.

Dok su SAD zvaničnici su priznali da je g. Putinov odnos sa g. Si je bio važan, verovali su da Rusija želi brzo da započne i završi napad pre nego što spremnost njenih trupa opadne. Gospodin. Putin, ocenili su američki zvaničnici, takođe nije želeo da se vidi kao previše poštovan prema drugom lideru.

Oba U.S. a britanski obaveštajni zvaničnici su takođe pogrešno procenili da su problemi sa snabdevanjem koji su mučili ruske snage u Belorusiji tokom vežbi rešeni, što je omogućilo nastavak invazije, prema osobi upućenoj u procenu.

U stvarnosti, problemi sa snabdevanjem su i dalje ometali ruske snage dok su se kretale u Ukrajinu.

Od početka rata, kineski zvaničnici su dosledno stali na stranu Rusije. Oni su izrazili podršku zabrinutosti Rusije oko NATO-a i govorili o „suverenitetu“ dvosmislenim terminima. Čitanje kineske vlade telefonskog razgovora prošlog petka između g. Si i g. Putin je ponovio te tačke.

Portparoli kineskog ministarstva spoljnih poslova odbili su da nazovu ruske akcije „invazijom“ i okrivili su Sjedinjene Države za rasplamsavanje tenzija oko Ukrajine.

Kina je takođe kritikovala sankcije koje su Rusiji uvele Sjedinjene Države i evropske nacije.

U sredu je Vang Venbin, portparol ministarstva spoljnih poslova, rekao na konferenciji za novinare u Pekingu da bi Rusija i Ukrajina trebalo da „traže političko rešenje koje će zadovoljiti legitimne bezbednosne brige obe strane“.

Kina pokušava da evakuiše hiljade svojih državljana, uključujući diplomate, iz Ukrajine. Pre početka tih napora u Ukrajini je bilo oko 6.000 građana. Najmanje jedan kineski državljanin povređen je u utorak u pucnjavi dok je pokušavao da napusti Ukrajinu, g. rekao je Vang.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je u utorak sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o kineskim građanima u zemlji, prema zvaničnom kineskom očitanju.

Nije jasno kakva su uveravanja, ako ih ima, ruski zvaničnici dali kineskim zvaničnicima o invaziji. Dana februara 24, na dan kada je počela invazija u punom obimu, Hua Čunjin, portparolka Ministarstva spoljnih poslova, rekla je: „Primetili smo da je Rusija danas objavila da je pokrenula specijalnu vojnu operaciju u istočnoj Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da njene oružane snage neće izvoditi raketne, vazdušne ili artiljerijske napade na gradove. To obećanje se pokazalo lažnim od samog početka.

Američki i evropski zvaničnici posmatraju Kinu da vide da li će ona pomoći Rusiji da izbegne sankcije ili da spase rusku ekonomiju.

Pre invazije, Peking i Moskva su objavili 30-godišnji ugovor da Kina kupuje gas putem novog gasovoda. Kina je takođe ukinula ograničenja na uvoz ruske pšenice.

Ali U.S. zvaničnici očekuju da kineske državne banke izbegavaju da otvoreno krše sankcije iz straha da će ugroziti svoju globalnu trgovinu.

Sportisti iz Ukrajine za dlaku su izbegli ruske bombe da bi ove nedelje stigli u Peking da se takmiče na Zimskim Paraolimpijskim igrama, koje se otvaraju u petak.

Međunarodni paraolimpijski komitet saopštio je u četvrtak da proteruje sportiste iz Rusije i Belorusije zbog pretnji bojkotom mnogih drugih delegacija.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …