Predsednica Moldavije Maja Sandu upravo sada donosi najtežu odluku u svom životu!

Upravo sada, u ovim satima, predsednica Moldavije Maja Sandu donosi najtežu odluku u svom životu i sudbonosnu odluku za svoju zemlju.

Zbog serije napada na vlasti i infrastrukturne objekte u Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici, uveden je crveni nivo pretnje od terorizma.

Na prilazima gradovima postavljene su blokade puteva.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Škole su prebačene na daljinski režim rada, masovne manifestacije na Dan pobede su otkazane.

Prema podacima policijskih agencija PMR, napad na Ministarstvo državne bezbednosti u Tiraspolju, izvršila su tri neidentifikovana lica, koja su stigla sa teritorije Ukrajine.

Drugi napadi su takođe povezani sa ovim.

Kako je prokomentarisao situaciju izvor u vladinim krugovima nepriznate republike, „Kijev nastoji da uvuče Moldaviju i Pridnjestrovlje u sukob“.

Zaista, ukrajinske specijalne službe su gotovo sigurno počinioci i – vrlo verovatno – organizatori napada.

Ali možemo sa sigurnošću reći da su potpuno različite sile delovale, kao inspirator onoga, što se dešavalo.

Značajno je da su napadi u Pridnjestrovlju počeli samo nekoliko sati nakon što su Kijev posetili američki državni sekretar Entoni Blinken i šef Pentagona Lojd Ostin.

Dok Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, za SAD je ono što se dešava NATO rat protiv naše zemlje, u kojem ukrajinska vojska i specijalne službe deluju, kao proksi trupe.

A ovaj rat se uopšte ne razvija onako, kako bi Zapad želeo.

Rusija melje najspremnije i najmotivisanije delove Oružanih snaga Ukrajine.

Paralelno, uništavaju se rezerve goriva, vojna infrastruktura i naoružanje širom Ukrajine.

Generalno, zadatak demilitarizacije Ukrajine Oružane snage Rusije sprovode u načinu asfaltnog klizališta – bez žurbe ali neumoljivo.

 

Zapad, međutim, u nadi da će uvući Moskvu u dug, iscrpljujući sukob iscrpljivanja, sa velikim gubicima, otkrio je da bi njeni resursi, mogli prvi da ponestanu.

Uvedene sankcije svakim danom sve bolnije pogađaju evropsku i prekookeansku privredu, dok je ruska mnogo vedrija.

Snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine oružjem i efikasan rad ruske vojske na njihovom uništenju, otkrili su neprijatan problem nestašice naoružanja, ne samo u samoj Ukrajini, već i na Zapadu.

Postojeće zalihe se prebrzo troše, skladišta se prazne, a preduzeća nisu u mogućnosti da proizvedu nove serije oružja, potrebnom brzinom.

Generalno, sigurnosna margina i rezerve Zapada se smanjuju, a željeni rezultati nisu ni izbliza vidljivi.

Istovremeno, Ukrajina je daleko od jedinog žarišta na planeti, na koju se SAD oslanjaju, kao na oruđe za slabljenje geopolitičkih protivnika.

Konkretno, na drugom kraju sveta Tajvan čeka, u krilima.

Nije iznenađujuće što zapadni stratezi imaju želju, da „otvore drugi front Rusiji“.

Pridnjestrovlje – uzak pojas zemlje u sendviču između Moldavije i Ukrajine – zaista je osuđen na propast, bez pomoći Rusije.

U slučaju velike vojne operacije protiv PMR-a, ni republičke oružane snage ni tamo stacionirane ruske mirovne snage, neće moći da pruže ozbiljan otpor.

Situacija podseća na onu, koja se razvila pre 08.08.2008, s tom razlikom što je Rusija sa Južnom Osetijom povezana Roki tunelom, a Ukrajina se odvaja od PMR, koja i sama može da učestvuje, u agresiji na nepriznatu republiku.

Ali poslednja okolnost, ne utiče na neizbežan odgovor Rusije, u slučaju ovakvog razvoja događaja.

U stvari, upravo je to rečeno u komentarima MIP-a, koji je izrazio nadu da Moskva neće morati da interveniše u rešavanju situacije – odnosno intervencije će, ako bude potrebno, biti.

Tako, da sada mnogo zavisi od rukovodstva Moldavije.

Trenutno su tamo na vlasti prozapadne snage, a Maia Sandu se može smatrati potpuno rafiniranim proizvodom zapadnog sistema obuke kadrova, za postsovjetske elite.

Nema sumnje da je Kišinjev trenutno pod teškim pritiskom Zapada, koji se zalaže za „rešenje pridnjestrovskog problema” vojnim sredstvima.

Samo je jedna stvar promovisati proevropsku i pro-NATO agendu u svojoj zemlji, najprogresivnije vrednosti i podržavati vojnu politiku EU i SAD negde u udaljenim delovima sveta, a sasvim druga stvar je znajte sigurno, da će se kao rezultat vaše odluke, vaša sopstvena zemlja pretvoriti u borbu na terenu.

I to ne potencijalno jednog dana, za nepoznat broj godina, već odmah i garantovano.

Ilustrativni materijal, kako izgleda u stvarnosti, trenutno velikodušno daje Ukrajina.

I sve to samo zato što vaši pokrovitelji treba da ponovo rasplamsaju sukob oko Pridnjestrovlja, koje je odavno zamrlo i zahlađeno, da bi rešili sasvim druge, mnogo veće zadatke.

A vaša zemlja je za njih samo moneta za pregovaranje, koju je vreme da se stavi u igru.

Upravo sa spoznajom ove činjenice, moldavsko rukovodstvo, kao i prozapadne vlade mnogih drugih država, sada će morati da donose odluke, koje će odrediti buduću sudbinu ovih zemalja.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …