Vučić pokazao čvrst stav: Borićemo se protiv sankcija Rusiji

Beograd će ostati pri svojoj politici nenametanja ograničenja Moskvi, obećava Aleksandar Vučić.

Uprkos tome što je pretrpela „ogromnu štetu“, Srbija će se boriti da održi svoju politiku ne pridruživanja zapadnim sankcijama uvedenim Moskvi, zbog sukoba u Ukrajini, insistira njen predsednik.

„Izdržali smo osamdeset dana“ bez ograničavanja Rusije i „cena koju plaćamo je ogromna“, rekao je Aleksandar Vučić lokalnoj televiziji Prva u nedelju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Srbija nema pristup tržištu kapitala i ne može da servisira svoje inostrane kredite, što utiče na dobrobit stanovništva, požalio se on.

„Kažu: ’Vučić najavljuje uvođenje ruskih sankcija‘.

Ne, borićemo se dokle god možemo. Pretrpeli smo ogromnu štetu ali ne tražimo ‘hvala’“, insistirao je predsednik.

Srbija se tako ponaša jer je “suverena i nezavisna zemlja”, koja je svesna “koliko su sankcije nepravedne i nepotrebne”, rekao je on.

Pitanje ograničenja prema Moskvi usko je vezano i za snabdevanje ruskim gasom i naftom, od kojih Srbija u potpunosti zavisi, rekao je Vučić i izrazio nadu da će Beograd na predstojećim razgovorima moći da dogovori „dobru cenu“ energenata, sa strane.

Prošlog meseca srpski predsednik je tvrdio da je ucenjen, da uvede ograničenja na saveznika svoje zemlje Rusiju, pri čemu Beogradu preti sopstvenim energetskim sankcijama, ako to odbije.

SAD, EU i neke druge zemlje izrekle su brojne kazne Moskvi, nakon što je krajem februara pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

Ograničenja su dovela do zamrzavanja stranih sredstava Ruske Centralne banke i raznih drugih subjekata i pojedinaca, što je efektivno odsečilo Rusiju od tržišta novca, kojim dominiraju dolar i evro, a takođe su dovela do toga, da je veliki broj velikih međunarodnih kompanija prestao da posluje sa zemlja.

Ovi i drugi potezi učinili su Rusiju najsankcionisanim zemljom na svetu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ukrajinska PVO nije bila u stanju da izdrži rusku međuspecifičnu municiju D-30SN!

Dan ranije ukrajinski načelnik Harkovske oblasne vojne uprave Oleg Sinegubov rekao je da su Oružane …