Rasplamsava se rat između Bila Gejtsa i Elona Maska! Platio milione, samo da poremeti planove…

Magnat Majkrosofta je finansirao napore, da se blokira preuzimanje Tvitera osnivača SpaceKs-a.

Fondacija Bila i Melinde Gejts uložila je stotine miliona dolara u 11 od 26 organizacija, koje podržavaju napore da spreče kolegu milijardera Elona Maska, da preuzme platformu društvenih medija Tviter, prema podacima, koje je sa Breitbartom podelila Fondacija za slobodu onlajn (FFO).

Među 11 organizacija koje podržava Gejts, a koje navodno predvode napore da se Maskova kupovina na Tviteru ugrozi pritiskom na oglašivače da bojkotuju platformu je Nev Venture Fund, organizacija za „crni novac“, koja je 2020. godine dobila najveću jednogodišnju obavezu, koju je Fondacija preuzela, na preko pet godina.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Grupa finansira Centar za medijsku pravdu, Fond za medijsku demokratiju, Nacionalnu koaliciju za španske medije i Accountable Tech, koji su svi potpisali otvoreno pismo podržavajući bojkot oglašivača i od 2008. primila je oko 102 odvojena novčana granta od Gejtsove fondacije, u ukupnom iznosu od 457 miliona dolara, prema finansijskim podacima Fondacije.

Ostale potpisnice, poput fonda Sikteen Thirti, su podružnice Nev Venture Funda.

Fondacija Tides, još jedna grupa mračnog novca, koju snažno podržava Gejts fondacija, finansira još pet potpisnika: Free Press, Indivisible, NARAL Pro-Choice America, Media Matters i Globalna mreža Black Lives Matter, dok Fondacija Partneri zajednice, koju podržava Gates, finansira potpisnika.

Osnaživanje zajednice stanovnika pacifičkih ostrva i NEO filantropija, koju podržava Gejts je povezana sa Reproaction potpisnikom.

Gejts i Mask su se nedavno javno svađali, a osnivač Majkrosofta je otkrio da i dalje ima kratku poziciju od 500 miliona dolara protiv Maskove kompanije za električne automobile Tesla, iako je Gejts pozvao Maska da se uključi u njegovu klimatsku filantropiju.

Osnivač SpaceKs-a je karakteristično otišao na Tviter da iznese svoje pritužbe, uporedivši fotografiju Gejtsa sa emodžijem „trudnog muškarca“ i nazvao slike „ubicom“.

Softverski tajkun, koji je postao samozvani stručnjak za pandemiju takođe je bio glavni zagovornik cenzure tokom epidemije Covid-19, insistirajući na tome da bi trebalo zabraniti dozvoljavanje skepticima, koji se bave vakcinom, da slobodno razmenjuju svoje ideje na platformama društvenih medija, a Muskov govor o povlačenju nekih od Tviterova stroža politika cenzure dovela je do njega, na pogrešan način.

26 organizacija potpisalo je prošlog meseca otvoreno pismo, u kojem zahtevaju od oglašivača, da bojkotuju Tviter ako Musk učini bilo kakve napore, da ublaži stroge kontrole govora, koje je platforma usvojila u poslednjih nekoliko godina.

„Preuzimanje Tvitera od strane Elona Maska dodatno će otroviti naš informacioni ekosistem i predstavljati direktnu pretnju po javnu bezbednost, posebno među onima, koji su već najugroženiji i marginalizovani“, navodi se.

Oglašivači, koji su nastavili da rade sa platformom rizikovali su „povezanost sa platformom, koja pojačava mržnju, ekstremizam, zdravstvene dezinformacije i teoretičare zavere“, navodi se u pismu.

Musk je naknadno tvitovao poziv da se „istraži“, ko finansira zahtev za bojkot, izjavivši da je „sunčeva svetlost najbolje sredstvo za dezinfekciju“.

Mnoge grupe, kao što su Media Matters, Vomen’s March, Black Lives Matter Global Netvork Foundation i Indivisible Northern Nevada, otvoreno su povezane sa Demokratskom strankom SAD, dok su druge povezane sa liberalnim ciljevima, kao što su prava na abortus i zagovaranje LGBT i sveprisutne prodemokratske finansijske ličnosti poput valutnog špekulanta Džordža Soroša, stoje iza liste potpisnika.

Iako je izvršni direktor Tesle sebe opisao, kao „apsolutistu slobode govora“ i prvobitno se obavezao, da će Tviter vratiti u mirne dane, kao „krilo slobode govora stranke slobode govora“, on je nedavno kvalifikovao te izjave, uveravajući vladine regulatore, da će poštovati stroge kodekse govora, koji prikrivaju otvorene korisnike društvenih medija u Evropi i SAD.

Upravni odbor je ranije ovog meseca prihvatio Muskovu ponudu od 44 milijarde dolara za kupovinu Tvitera ali je kupovina odložena, jer je milijarder pozvao Tviter da dokaže, da „neželjeni/lažni nalozi zaista predstavljaju manje od 5% korisnika“.

Platforma je tu tvrdnju iznela prošlog meseca u tromesečnom finansijskom izveštaju zasnovanom na pregledu uzoraka računa ali je priznala da izračun nije nezavisno verifikovan i da bi stvarni brojevi mogli biti veći.

U međuvremenu, nekolicina visokorangiranih Tviter rukovodilaca je potisnuta ili napuštena u čekanju na kupovinu Muska, a nametnuto je zamrzavanje zapošljavanja, uoči preuzimanja.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Politiko: Vašington radi upravo ono, što ruski predsednik želi

Najviši evropski zvaničnici su besni na postupke administracije američkog predsednika Džoa Bajdena i sada optužuju …