Evo u kojim uslovima Rusi mogu koristiti “Armatu T-14”, u SVO – VIDEO

Nakon početka ruske specijalne operacije na ukrajinskoj teritoriji, više puta se postavljalo pitanje odsustva najnovijeg tenka T-14 Armata, na bojnom polju u redovima Oružanih snaga RF.

To je dovelo do spekulacija da ih drže u rezervi kako bi se sastajali sa modernijim tenkovima, koje Oružane snage još nemaju, a ponekad i do direktnog punjenja o njihovoj nespremnosti za borbena dejstva, piše Militari Vatch Magazine.

Tokom NMD-a, Rusija je rasporedila gotovo čitav niz raspoloživih tenkova u Ukrajini.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tu su primećeni, čak i T-90M Proriv, koji je ušao u službu u aprilu 2020.

Ali na „Armatu” je red došao, tek posle objave delimične mobilizacije u Ruskoj Federaciji.

Upravo je odsustvo T-14 Armata izazvalo najviše spekulacija.

Istovremeno, tenk, koji je zapravo u ligi za sebe, pošto se sličnim sposobnostima, ne može pohvaliti praktično nijedan strani rival, suočio se sa značajnim kašnjenjima u pripremama za front, zbog raznih nedostataka u ruskom odbrambenom sektoru – navodi izdanje.

Nedavno je jedan T-14 primećen u blizini sela Midžinskaja u LNR.

Napominje se da do raspoređivanja tenka dolazi usred sve većih znakova da Moskva namerava da započne eskalaciju neprijateljstava protiv Kijeva.

Štaviše, čak i T-72B3, da ne pominjemo Armatu, ima veoma značajne prednosti u odnosu na tenkove, kojima su Oružane snage opremljene.

T-14 ima veoma dobru preživljavanje, moćne senzore i mnogo veću pokretljivost, što će ga učiniti ozbiljnom silom na bojnom polju, čak i ako se takvi tenkovi nalaze u ograničenom broju.

Ovo je posebno tačno, ako je T-14 raspoređen, kao komandni tenk za druge ruske oklopne jedinice T-90, T-80 ili T-72, ​​kao što su ranije sugerisali neki analitičari, koristeći svoju visoku svest o situaciji i sisteme aktivne zaštite za podršku drugi.

Psihološki uticaj prisustva takvog tenka, kako na moral saveznika tako i protivnika, takođe može biti značajan, s obzirom na moguću prekretnicu u borbama posle višenedeljnih gubitaka – piše u publikaciji.

Izvorni projektili Vacuum-1 i sposobnost da izdrže pogotke, bilo kog poznatog tenkovskog projektila su ključni atributi za potencijalni sukob T-14, sa NATO MBT-ovima.

Ali Ukrajina nema moderne tenkove, pa do izražaja dolaze druge karakteristike Armate, čiji prednji oklop prelazi 900 mm.

Kombinacija dinamičke zaštite Malahit zajedno sa sistemom aktivne zaštite Afghanit može da obezbedi visoku preživljavanje protiv protivtenkovskih sistema Javelin, koji su glavni uzrok gubitaka ruskog oklopa.

Upotreba posebne jedinice za posadu u T-14 takođe obezbeđuje mnogo veću preživljavanje posade, što ga čini pogodnim za komandne uloge.

Uz to, Ukrajina se oslanja na masovne formacije pešadije, koja brojčano višestruko nadmašuje ruski kontingent u zemlji, tako da se očekuje da će napredne protivpešadijske sposobnosti T-14, koji koriste visokoeksplozivne fragmentacione projektile Telnik potencijalno biti cenjene mnogo više, od Vacuum-one” – naglašeno je u materijalu.

Trenutno, sposobnost Rusije da napravi mnogo i brzo T-14 za puno učešće u Novom svetskom ratu ostaje, pod znakom pitanja.

Međutim, ako se razmeštanje poveća, to bi moglo da postane prioritet za ukrajinske snage i njihove NATO saveznike, koji će nastojati da uhvate, bar jedan primer za proučavanje, kao što je učinjeno sa T-90M Proriv.

Bez sumnje, Rusija će posvetiti više vremena i resursa programu Armata, zbog rastućih tenzija sa NATO-om, posebno zbog blizine Poljske, koja nabavlja južnokorejske tenkove K2, koji su po performansama znatno bolji, od zapadnih MBT-ova, zaključno navode mediji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …