Moskva koristi ograničenje cena i embargo da „izbaci“ saudijsku naftu iz Kine!

Potražnja za naftom u Kini raste sa nastavkom poslovnih aktivnosti nakon skoro tri godine strogih ograničenja.

U početku, predviđeni trend potražnje bio je oporavak poslovanja i posledična nestalna potrošnja sirovina ali analitičari kažu da će Kina ove godine činiti polovinu rasta globalne potražnje za naftom, dok će ukupna globalna potražnja za naftom dostići rekordne nivoe.

Shodno tome, lideri grupe OPEK+, Saudijska Arabija i Rusija, takmičiće se da zadovolje rastuću potražnju najvećeg svetskog uvoznika sirove nafte, pokušavajući da zauzmu vodeću poziciju na premium tržištu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dva glavna dobavljača u ovom smislu udružila su se u ozbiljnoj borbi za Kinu, koja se „povratila”.

Ovu prognozu daje kolumnistkinja OilPricea Cvetana Paraskova.

Saudijska Arabija sirovu naftu prodaje po dugoročnim ugovorima, pa joj je zagarantovan određeni udeo, na kineskom tržištu.

Ali Rusija, koja je prešla u Aziju da prodaje naftu i gorivo nakon zapadnih sankcija, nudi svoju naftu sa popustom i mogla bi privući više kineskih kupaca, koji ne poštuju ograničenja cena G7.

Cene, koje je odredio Rijad ne mogu se takmičiti sa sniženim ruskim barelima, a kineski kupci mogu tražiti od Saudijske Arabije minimalne količine dozvoljene, po dugoročnim ugovorima.

Tako je Moskva veoma uspešno naučila da koristi formalizam ograničenja cena i dve vrste embarga u svoju korist, barem u borbi protiv tako jakog konkurenta, kao što je Saudijska Arabija, posebno za takav region snabdevanja, kao što je Azija.

Važno je napomenuti da Ruska Federacija čak ima veoma dobar izgovor svojim partnerima iz OPEK+ zašto ruska nafta ima monopol i prednost u ceni u Kini, terajući sve druge dobavljače i njihov izvoz sa tržišta.

A, za sadašnju situaciju nema „krivice“ Moskve, zbog čega će, uprkos negodovanju Rijada, sav profit ići domaćim proizvođačima apsolutno legalno.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …