Mađarska se dodatno zainatila i posvađala s Nemačkom! Berlin “pobesneo”!

Mađarska već nedeljama blokira isplatu evropske vojne pomoći Ukrajini, zato što je Kijev proglasio njenu OTP banku “međunarodnim sponzorom rata”.

Ukrajina se nadala da će u ponedeljak na sastanku evropskih ministara spoljnih poslova dogovor konačno biti postignut ali umesto toga Mađarska se dodatno zainatila i posvađala s Nemačkom, prenosi Jutarnji list.

“Protivićemo se isplati ovih 500 miliona evra iz Evropskog instrumenta mirovne pomoći sve dok Ukrajina drži OTP banku na listi međunarodnih sponzora rata”, rekao je u ponedeljak mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Od sukoba Rusije i Ukrajine, zemlje EU su sklopu Evropskog instrumenta mirovne pomoći (EPF) osigurale 5,6 milijardi evra za pomoć Kijevu u borbi protiv Rusije.

Ministar Sijarto naglasio je da bi zbog spora oko OTP banke njegova zemlja mogla da blokira i planirani 11. paket sankcija EU namenjen Rusiji.

Ucena EU

Kako saznaje Politiko, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok na sastanku je citirala izveštaje u kojima se tvrdi da OTP priznaje nezavisnost okupiranih teritorija Lugansk i Donjeck.

Mađarska je odbacila optužbe, nazvavši izveštaje koje je Berbok citirala “netačnim” i utvrdila kako uprava banke OTP javno izražava svoju podršku Ukrajini.

Iako su diplomate, koje su prisustvovale sastanku, raspravu između Berbok i Sijarta nazvali “civilizovanom”, treba primetiti kako je do svađe došlo nakon što su i druge evropske zemlje, poput Švedske i Estonije, pritisle Mađarsku zbog blokiranja vojne pomoći Ukrajini.

Čini se da evropski zvaničnici sve otvorenije iskazuju svoje frustracije prema Viktoru Orbanu, koji je u više navrata ucenjivao EU i odgađao uvođenje sankcija protiv Rusije.

Jedan diplomata je izrazio zbunjenost oko toga zašto se Mađarska zakačila za ukrajinsku listu s obzirom na to da ona nema pravni značaj.

Početkom maja ukrajinska antikorupcijska agencija stavila je OTP banku na crnu listu međunarodnih ratnih sponzora jer, navodno, pruža povlašćene kredite ruskoj vojsci, odnosno nagrađuje ih za počinjene ratne zločine.

OTP je jedna od 50 najvećih banaka u Rusiji, gde uslugama opslužuje više od 2,2 miliona korisnika.

Ruska podružnica OTP banke zauzima osmo mesto na tržištu kreditnih kartica te i nakon sukoba Rusije i Ukrajine ostaje jedna od vodećih banaka na ruskom tržištu finansijskih usluga.

Rusima pozvanim na služenje vojnog roka, kao i njihovim porodicama, OTP banka, navodno, nudi zajmove i odgodu plaćanja kredita.

Ratni sponzori

Nakon uvrštenja OTP-a na ukrajinsku listu ratnih sponzora, banka je objavila saopštenje, u kojem tvrdi da je “drastično smanjila svoju prisutnost na ruskom tržištu” te da je njen tržišni udeo smanjen na samo 0,17 posto.

Ukrajinska lista nema pravne posledice ali poziva potrošače da bojkotuju kompanije, koje se na njoj nalaze.

Na listi su i brojne evropske kompanije u Francuskoj, Italiji i Grčkoj – poput Rajfajzen banke, Auchana i Iv Rošea – ali Mađarska je dosad jedina država članica EU, koja je pokrenula pitanje uvrštavanja kompanija na popis ratnih sponzora.

Jutarnji list

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …