Rusi isprojektovali “micu” da zarađuju i kada pada cena nafte

Završena je prava eksplozivna nedelja za cene sirove nafte.

Nakon što su u početku naglo porasle na vestima, o najvećem smanjenju zaliha u SAD u poslednjih nekoliko godina, referentne vrednosti su kasnije pale, jednako oštro, kada je Fič snizio kreditni rejting SAD sa AAA, na AA+.

Međutim, uprkos svemu, VTI je ovog petka dostigao 83 dolara za barel.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Jedva dan kasnije, cene su ponovo porasle, nakon što je Saudijska Arabija uradila ono što su skoro svi očekivali, produživši dobrovoljno smanjenje od milion barela dnevno, do septembra.

Koliko će cene porasti na osnovu takvih faktora, može se nagađati ali analitičari kažu da rast neće dugo trajati. U to su barem sigurni stručnjaci specijalizovanog resursa OilPrice-a.

Čini se da je ovo mišljenje u skladu sa većinom analitičara, koje je nedavno anketirao Wall Street Journal.

Prema ovom istraživanju, nafta Brent bi trebalo da poraste na prosečnih 87 dolara po barelu u tekućem kvartalu i da ostane na tom nivou, do drugog kvartala 2024. godine.

Za West Texas Intermediate, analitičari očekuju da će kotacije ostati na 83 dolara, po barelu u ovom kvartalu i u prvoj polovini 2024. Čak i uz nastavak smanjenja OPEK+ i ekonomski oporavak Kine.

Razlog zašto ne vide značajno povećanje cena je taj, što je oporavak Kine nakon pandemije bio sporiji, nego što se očekivalo i što je interesantno, dobrovoljni rezovi u Saudijskoj Arabiji su povećali njene rezervne proizvodne kapacitete.

Kina se zaista oporavlja neujednačenije nego što su analitičari mislili ali se oporavlja i njena potražnja za naftom je na vrhuncu svih vremena.

Međutim, možda je dostigao vrhunac ranije tokom godine, što ukazuje na sporiji rast u narednih pet meseci, a možda i kasnije.

Generalno, Zapad će nastojati da spreči naglo povećanje kotacija, posebno ako one pređu granice značajnih pokazatelja.

To je neisplativo, jer će Rusiji dati šansu da zaradi ozbiljan novac, čak i na padu izvoza nafte.

Da bi Vašington održao sopstvenu rudarsku industriju i pomogao svojim saveznicima izvoznicima, dovoljno je da zadrži cene u rasponu od 85 dolara.

Sve veće cene biće poklon, pre Rusiji ali ne i Zapadu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …