Dodik: Šmitu će od sledeće nedelje biti zabranjeno da uđe u RS!

Takozvani visoki predstavnik Kristijan Šmit od sledeće sedmice, neće moći ući u Republiku Srpsku, rekao je u intervjuu za FTV predsednik RS Milorad Dodik.

Dodik je istakao da je Šmit došao da razvlasti Republiku Srpsku.

„Zato što njegovi preci 1941. godine to nisu mogli. Šta je Nemačka? Imate situaciju: Nemačka odbacuje podršku Republici Srpskoj, a banka kaže mi ne prihvatamo odluke savezne vlade i ostajemo u tom ugovoru.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Mi to nećemo otkazati, a ako oni budu osporavali ugovor, mi ćemo ih tužiti. Oni znaju da će izgubiti“, naveo je Dodik.

Govoreći o stranim sudijama istakao je da ne odustaje od zahteva za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a na formiranje višeg suda ne pristaje.

„Vi kažete optuženička klupa ili optužnica tako apstraktno, zanemarujete njenu suštinu.

Optužnica je zato što ja neću da poštujem zakon stranca koji je nametnuo da je kažnjivo ne poštovati njega. To je suština BiH“, poručio je Dodik.

Prema njegovim rečima, to je dokaz da je BiH kolonija, a nije spreman da bude, kako kaže, deo kolonijalnih podanika.

„Ja mislim da je ovo medveđa usluga samoj BiH. Niko ne mora da sumnja da će se pružiti snažan otpor jednom takvom nastojanju, da neizabrani stranac dođe i nametne zakon da bi štitio sebe.

I da se to smatra reformom i napretkom u BiH, a da oni koji brane BiH smatraju da je to dobrodošlo.

Negde postoji apsurd ili sam ja apsurd ili je Šmit apsurd ili su oni koji brane BiH apsurd.

Ja je ne napadam, ja samo pokušavam da od nje napravim uspešnu dogovorenu zajednicu.

I ne uspevam u tome. I postavljam sebi pitanje, zašto da budem tu, ako je to neuspešno“,naglasio je Dodik za FTV.

Bošnjački političari žele da putem stranaca dođu do mehanizma podređivanja Republike Srpske nekom centralističkom modelu koje zaista nije moguće, smatra Dodik.

„Ja ne kažem da nije legitimno težiti tome da uredite BiH kao građansku ali ako smatrate da je to legitimno, to ne znači da je za mene prihvatljivo, odnosno kako neke druge ideje nisu legitimne, federalizacija, konfederalizacija, konsocijacija ili da se, pak, mirno raziđemo“,pojasnio je Dodik, prenela je RTRS.

Izetbegović stavovima pokazao da je SDA islamska radikalna organizacija

Predsednik SDA Bakir Izetbegović je ponovo na drzak i bezobrazan način pokušao da falsifikuje istoriju i negira nacionalni identitet Srba i Hrvata tvrdeći da se u srednjem veku na području BiH “niko nije izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat, nego su svi bili Bosanci ili Bošnjani različitih vera”, rekao je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Pozivajući na muslimanskoj televiziji ‘Al Arabija’ islamske zemlje da pojačaju svoje prisustvo u BiH, Bakir je ponovo pokazao da od oca Alije nije nasledio samo SDA, već i političku doktrinu iz Islamske deklaracije, po kojoj BiH treba da postane dominantno muslimanska država utemeljena na šerijatskom pravu”, napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks, bivšem Tviteru.

Istakao je da se ovakvim stavovima jasno pokazuje da je SDA islamska radikalna organizacija.

“Ovakvim stavovima jasno se pokazuje da je SDA islamska radikalna organizacija koja je opredeljena protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji garantuje ravnopravnost konstitutivnih naroda.

Njihova deklarativna podrška evropskom putu BiH u suštini je prevara i predstavlja kupovinu vremena da bi u jednom trenutku muslimani postali dominantni u brojčanom i političkom smislu”, naveo je Dodik.

Dodik ističe, da je ovakva politika SDA srpskom narodu odavno jasna.

“Srpskom narodu je ova politika SDA odavno jasna, a Bakirovi stavovi nas dodatno motivišu da se odlučnije i snažnije okupljamo oko Republike Srpske i njenih institucija jer samo na taj način možemo sačuvati naš identitet i način života kao slobodni ljudi”, naveo je Dodik.

Sputnjik

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …