Ukrajina mora da se pripremi za „najgori mogući scenario“!

Republikanska opozicija komplikuje napore Bele kuće da podrži vojsku zemlje, rekao je Valerij Čali.

Valeri Čali, bivši izaslanik Kijeva u Vašingtonu, rekao je u intervjuu za TV kanal Espreso objavljenom u subotu da bi Ukrajina trebalo da se pripremi za potencijalnu političku krizu u SAD, koja bi mogla da podri dalju vojnu pomoć zaraženoj zemlji.

U intervjuu, Čali, koji je bio ambasador Ukrajine u SAD između 2015. i 2019. godine, pomenuo je nedavnu posetu ukrajinske delegacije Vašingtonu koja je pokušala da lobira u Kongresu SAD za veću finansijsku podršku Kijevu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema rečima diplomata, Ukrajina se našla u neizvesnoj situaciji.

„Od tri scenarija o kojima smo dugo pričali, naša vlada ga je iz nekog razloga smatrala najoptimističnijim, a ovo što se sada dešava je zapravo najgori mogući scenario“, rekao je on za ukrajinsku televiziju.

Čali je izrazio zabrinutost da će republikanci, predvođeni novim predsednikom Predstavničkog doma Majkom Džonsonom, odložiti pomoć Kijevu.

„Ne znamo šta će se dalje desiti. Već sada je jasno da će doći do smanjenja“, dodao je on.

Međutim, izaslanik je rekao da je siguran da Zapad neće povući utikač sa pomoći Ukrajini u bliskoj budućnosti.

„Očekujem da taj nivo podrške neće biti drastično smanjen do leta“, rekao je Čalji, podsećajući da Međunarodni monetarni fond (MMF) ima finansijski plan za Kijev, najmanje do sledećeg jula.

Ali sada moramo da razmišljamo o jeseni, sledeće godine kada će SAD najverovatnije ući u političku krizu, kada će nam biti teško da zatvorimo budžet za ovu godinu“, rekao je diplomata.

Prošlog meseca, američki predsednik Džo Bajden zatražio je od Kongresa da odobri paket pomoći vredan 106 milijardi dolara namenjen uglavnom Ukrajini i Izraelu.

Međutim, mnogi republikanci su se protivili politici “blanko čekova” u Ukrajini i rekli da žele da ta dva pitanja tretiraju odvojeno.

Bajden je u petak potpisao nacrt zakona o privremenoj potrošnji, kako bi izbegao zatvaranje vlade koji nije uključivao dodatna sredstva za Izrael i Ukrajinu.

Od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine, SAD su obezbedile više od 44 milijarde dolara vojne pomoći, a Bela kuća je nedavno upozorila da raspoloživa sredstva ponestaju, zbog ćorsokaka u Kongresu.

Rusija je više puta upozoravala Zapad da ne isporučuje Ukrajini oružje, tvrdeći da bi to samo produžilo neprijateljstva i učinilo je direktnim učesnikom u sukobu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …