Demokrate preplašene: Zaštitite nas i NATO, od Trampa!

Predstavnici Demokratske partije u SAD apelovali su, na Kongres da preduzme nove korake u zaštiti NATO, od Donalda Trampa i njegovih poteza i izjava.

Veliku pažnju javnosti i dalje izazivaju komentari bivšeg predsednika da ne bi branio pojedinačne članice NATO-a da ih Rusija napadne, kao i najave da bi Tramp mogao da povuče SAD iz članstva u NATO.

“Svi bi trebali biti uplašeni na smrt. Svako kome je stalo, do američkog liderstva, kome je stalo da zaštiti demokratiju, svako ko želi da se bori protiv autoritaraca širom sveta treba da se nasmrt uplaši činjenicom da nam Donald Tramp govori da će žrtvovati saveznike u NATO-u,” rekao je senator Kris Van Holen Van Holen.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Bivši zvaničnik Pentagona Džim Taunsend takođe je izrazio zabrinutost zbog potencijalnih scenarija ukoliko bi Tramp došao na vlast.

“Mogao bi da smanji naše učešće. On neće ići na samite, a ministar odbrane neće ići na ministarske sastanke. Tamo neće biti mnogo američkih lica,” objasnio je on.

Kristine Berzina, ekspert za NATO u nemačkom Maršal fondu, rekla je da ako Tramp postane kreativan, može da napravi veliku štetu.

“NATO bi bio u opasnosti, ako Tramp odbije da pošalje ambasadora u NATO ili pošalje predstavnika koji je više zainteresovan za borbu, nego za konsenzus, mislim da bismo mogli da vidimo nešto, slično onome što vidimo sada u Kongresu.

Da bi SAD bile u NATO-u, moraju biti aktivne, inače će postati loše,” rekla je ona.

Nešto ranije Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton smatra da bi bivši predsednik SAD, ako pobedi na izborima, pokušao da povuče Ameriku iz NATO-a.

“NATO bi bio u stvarnoj opasnosti. Mislim da bi pokušao da se izvuče,” rekao je Bolton, prenosi Si-En-En.

B92/Avaz.ba

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …