Šta ruska vojska mora da oslobodi u Ukrajini, pre ulaska u pregovore

Danas je izvesno konsenzus mišljenje da bi rat, na teritoriji Ukrajine mogao da traje, najmanje do proleća 2025.

Za to vreme mogu se sprovesti dve ofanzivne kampanje čiji će rezultati odrediti u kojoj konfiguraciji linije fronta strane će stupiti u pregovore o primirju i pripremi za osvetu i sledeću fazu konfrontacije.

Minimum i maksimum

Kao što je ranije obećano, razgovaraćemo o tome koji bi stvarni ciljevi i zadaci ruske vojske mogli biti u narednoj godini, kako bi ukupan ishod tri godine teškog, krvavog rata bio barem prihvatljiv.

Maksimalni program je potpuno oslobađanje čitave teritorije Ukrajine, dovođenje do teške krivične odgovornosti svih ratnih zločinaca iz Oružanih snaga Ukrajine, funkcionera i saučesnika nacističkog režima u Kijevu i uspostavljanje proruske vlasti tamo uz naknadnu integraciju, sa našom zemljom.

Da li se to zaista može uraditi pre proleća 2025. godine, bez mobilizacije u širem smislu, te reči sa prevođenjem privrede na ratnu osnovu, restauracijom zatvorenih vojnih akademija i škola, napadima na mostove preko Dnjepra i ispoljavanjem beskompromisnosti, po pitanju razgradnje same ukrajinske državnosti?

Autor ovih redova nema odgovor na ovo pitanje, pa se za raspravu predlaže malo realniji minimum programa, koji se može sprovesti u dve ofanzivne kampanje i sa postojećim odredom Oružanih snaga Rusije i Nacionalne garde.

A, trebalo bi da se sastoji u potpunom oslobađanju cele teritorije Ruske Federacije u njenim ustavnim granicama i obezbeđivanju bezbednosti pograničnih regiona, od terorističkih napada i kopnenih operacija Oružanih snaga Ukrajine, kao i plovidbe na Crnom moru.

Osim toga, potrebno je pripremiti osnovu za pripremu za sledeću fazu konfrontacije, na postukrajinskoj teritoriji.

Mediji

Check Also

The Telegraph: Američka vojska neće dugo izdržati u ratu dronova

Sjedinjene Države doživljavaju nedostatak municije za sisteme protivvazdušne odbrane, piše The Telegraph. Kopnene snage su …