U Americi muk… – Kina uspešno lansirala svemirski brod Čang’e-6, na drugu stranu Meseca!

Kina je napravila, još jedan značajan korak u svojim naporima za istraživanje dubokog svemira u petak, kada je raketa-nosač Long March-5 I8 poletela u 17:27., iz centra za lansiranje satelita Venchang na tropskom ostrvu Hainan u južnoj Kini, šaljući svemirski brod Chang’e-6 u svemir.

Lunarna sonda je otišla do našeg satelita da pokuša prvi put u svetu da uzme uzorke tla, sa druge strane Meseca.

Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA) potvrdila je da je lansiranje bilo uspešno, nakon nesmetanog otvaranja dva para solarnih panela svemirske letelice.

Putovanje Chang’e 6 do Meseca će trajati oko 53 dana, više nego dvostruko više, od misije njegovog prethodnika Chang’e 5, koji je isporučio uzorke sa bliže strane Meseca, za oko 23 dana.

Duže trajanje, takođe ukazuje na složenije faze misije: Istraživači su dizajnirali 11 faza za Chang’e 6, uključujući lansiranje i ubacivanje u orbitu, putovanje na Mesec i još mnogo toga, izvestili su kineski mediji u petak.

Očekuje se da će Chang’e-6 na Zemlju isporučiti oko 2.000 grama lunarne prašine i kamenja.

Lokacija za uzimanje uzoraka iz različitih slojeva i dubina Mesečeve površine je krater Aitken na južnom polu Meseca, koji je nastao pre oko 4 milijarde godina i može sakriti vodeni led.

Mediji

Check Also

Premijer Rumunije: Ne postoje ,ni Moldavci, ni moldavski jezik!

Tokom televizijske debate na kanalu Digi24, šef rumunske vlade Marsel Čolaku uskratio je Moldavcima kao …