Dogovorena cena našeg “crvenog zlata”!

Početna cena otkupa maline biće 250 dinara po kilogramu, a razmer dobiti proizvođača i hladnjačara biće u odnosu 60 prema 40 odsto, od prosečne izvozne cene u korist proizvođača.

To je usaglašeno na današnjem sastanku u vladi ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića, sa malinarima i hladnjačarima…

Martinović je održao sastanak sa predstavnicima asocijacija udruženja malinara i hladnjačara i kako je saopšteno iz ministarstva, konačno je postignut dogovor.

Osim dogovora oko otkupne cene, država će proces otkupa maline pratiti dvosmerno i ukoliko bude bilo neophodno, a u cilju da nijedna strana ne bude oštećena, intervenisaće u skladu sa zakonom.

U vezi sa postignutim dogovorom biće potpisan i sporazum, saopštilo je ministarstvo.

Martinović je ovom prilikom još jednom istakao da samo zajedno, odnosno sinergijom poljoprivrednika i državnih organa, može da se odgovori na izazove veoma zahtevnog svetskog i evropskog tržišta hrane, u konkretnom slučaju maline.

On je istakao da bi bilo celishodno da se napravi sistem u kome će i mali i veliki proizvođači sihronizovano funkcionisati.

Današnjem susretu prethodio je sastanak u ponedeljak, a koji je, kako navode iz ministarstva, ocenjen kao najkonstruktivniji do sada i koji je protekao u veoma prijateljskoj atmosferi.

Sastanku je prisustvovala državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Livija Pavićević, državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović, pomoćnik ministra unutrašnje i spoljne trgovine Žarko Malinović, pomoćnici ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević i Nenad Katanić, kao i predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marjan Rističević.

Osim predstavnika ministarstava sastanku su prisustvovali i predstavnici Privredne komore Srbije, Republičkog zavoda za statistiku i predsednik opštine Arilje Predrag Maslar.

B92

Check Also

Sezonsko zagrevanje moglo bi da izazove oluje, na Saturnu

Američki naučnici su identifikovali značajan energetski disbalans na Saturnu, piše časopis Nature Communications. Istraživači predvođeni …