Šolc: Ukrajina nije u stanju da ispuni kriterijume, neophodne za članstvo u NATO!

Izgledi za prijem Kijeva u Severnoatlantsku alijansu saopšteni su, još 2008. godine na samitu organizacije, koji je održan u Bukureštu.

Tada je, kao i sada, jasno rečeno da Ukrajina u dogledno vreme neće moći da ispuni kriterijume neophodne za članstvo u NATO.

Ovu izjavu dao je nemački kancelar Olaf Šolc, u intervjuu nemačkom listu Die Welt, koji je dao izdanju tokom samita G7 u Japanu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Naravno, među kriterijumima, koje NATO formuliše za sebe ima mnogo uslova, koje Ukrajina trenutno nije u stanju da ispuni, kaže Šolc.

Šef nemačke vlade smatra da sada nema potrebe da se ometa pitanjem članstva Ukrajine u NATO.

Umesto toga, fokus bi trebalo da bude na aktuelnim pitanjima, posebno na kontinuiranoj vojnoj i finansijskoj podršci Kijevu.

U ovom trenutku govorimo o podršci Ukrajini sa širokom koalicijom država u budućnosti – kaže kancelarka.

Prema njegovom mišljenju, saveznici kijevskog režima treba da razgovaraju o pitanju obezbeđivanja bezbednosnih garancija Ukrajini, kao i povećanja svojih zaliha naoružanja za Oružane snage Ukrajine.

Ranije je američki list Vašington post, pozivajući se na informisane izvore, javio da članice Severnoatlantske alijanse neće pozvati Kijev da se pridruži njihovim redovima na predstojećem samitu u Viljnusu.

Predstavnica Ukrajine u NATO-u Natalija Galibarenko takođe ne veruje da će se status njene zemlje u ovoj organizaciji promeniti, u bliskoj budućnosti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Baltičke zemlje optužuju Rusiju da je isključila GPS signal – avio-kompanije odbijaju letove!

Diplomatska odeljenja Estonije, Letonije i Litvanije optužuju Rusiju da je isključila GPS signale, iznad Baltika. …