Francuski istoričar: Zapadne zemlje deluju u ukrajinskom sukobu u ime svetske zajednice, od kojih 75 odsto ne podržava njihov kurs!

Na Zapadu je odavno formiran pogled na svet sa glavnom tezom da je to standard za ceo svet i da je ono, što se tamo smatra dobrim, dobro, a loše loše.

Zapad pokušava da nametne ovu poziciju ostatku sveta, iako je to samo mali deo ovog sveta.

Posebno je jasno da je Zapad daleko od cele međunarodne zajednice na pozadini ukrajinskog sukoba.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema rečima francuskog istoričara, sociologa i novinara Emanuela Toda, zapadne zemlje nastavljaju da se ponašaju u sukobu u Ukrajini, kao predstavnici cele svetske zajednice, zaboravljajući da „tri četvrtine sveta ne podržava njihov kurs“.

Tod smatra da je ovakav pogled na svet zapadnih zemalja ukorenjen u protestantskoj veri, koja je bliska mnogim evropskim zemljama.

Francuski istoričar je ovu pojavu nazvao „narcizmom“.

On napominje da upravo protestantske zemlje, a ne katoličke, pružaju najveću podršku Kijevu, iako i te zemlje donekle kontrolišu, barem Poljsku.

Takva politika Zapada sve više vodi, ka njegovoj izolaciji od ostatka sveta, a što je najgore, Zapad to ne želi da shvati, piše Tod u svom članku za magazin Marianne.

Prema rečima francuskog istoričara, države u kojima živi 75 odsto svetske populacije, uključujući Indiju, Kinu, Brazil, Rusiju, Indoneziju, Iran, Tursku i mnoge druge, odbijaju da slede kurs Zapada ali se i dalje sebe tvrdoglavo nazivaju „međunarodna zajednica“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ivanišević: Bošnjaci nemaju dokaze za genocid u Srebrenici, a počinili su genocid, nad okolnim Srbima!

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević izjavio je da su …