Kineski juan se kreće od jakog, ka jačem!

Pozitivan trgovinski bilans podupire rast nacionalne valute kako prekomorska potražnja za robom proizvedenom u Kini, raste.

U 2021. trgovinski suficit Pekinga dostigao je rekordnih 676 milijardi dolara, podstaknut velikom potražnjom za robom proizvedenom u Kini širom sveta, dok je veliki pad odlaznih putovanja usred pandemije Covida takođe ograničio deficit u trgovini uslugama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Suficit na kineskom tekućem računu popeo se na osmogodišnji maksimum od 224,2 milijarde dolara, dok je suficit na kapitalnom računu dostigao 83,2 milijarde dolara, što je najviše od početka evidencije 2010. godine, prenosi Blumberg, pozivajući se na proračune zasnovane na podacima, koje je objavila Državna uprava za devizne poslove. 

Prijavljene brojke odražavaju snažan trgovinski suficit nacije tokom pandemije koronavirusa i priliv u obveznice denominirane u juanima, rekao je Stephen Chiu, glavni azijski FKS u Bloombergu.

Ogromni suficit podstakao je jačanje juana, koji je ojačao za 2,7% u odnosu na američki dolar 2021. godine, produžavajući rast od 6,7% zabeležen u prethodnoj godini.

Kineska nacionalna valuta se penje prema 6,33 za dolar, što je nivo poslednji put zabeležen u decembru, kada je Narodna banka Kine povećala odnos deviznih rezervi, kako bi ohladila dobitke.

U 2022. ukupna devizna poravnanja će verovatno biti slična prošlogodišnjoj, posebno u smislu snažnog suficita tekućeg računa“, rekao je Čiu za Blumberg.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Iako bi globalni ekonomski rast mogao ciklično da uspori, kineski izvoz će verovatno nastaviti da čini veliki udeo na globalnom nivou, jer se pandemija nastavlja.

Prošle godine, strani investitori su navodno povećali svoje posedovanje kineskih državnih obveznica za 575,6 milijardi juana (90,9 milijardi dolara), što je najbrži tempo u istoriji.

U međuvremenu, poravnanje u stranoj valuti po osnovu ulaganja u hartije od vrednosti na kapitalnom računu skočilo je u decembru na 23 milijarde dolara, što je najviše od početka evidencije 2010.

Veliki prinosi na imovinu denominiranu u juanima, zajedno sa stabilnošću kursa juana, privlače strani kapital, kaže Ken Čeung, glavni azijski devizni strateg u Mizuho banci, kako citira Blumberg.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …