“Jerusalem Post” o Kosovu: Da li bi Izraelci prihvatili katastrofalno prisilno rešenje nad svetim gradom Jerusalimom?

Spor oko autonomnog regiona Kosovo i Metohija treba rešiti kompromisno, ne jednostranim akcijama, piše Jerusalem Post.

U tekstu u Jerusalem Postu navodi se da Izrael podržava neposredne pregovore Beograda i Prištine i rešenje koje bi trebalo da bude rezultat kompromisa.

Uz ocenu da se radi o principijelnom izraelskom stavu o pitanju Kosova koje nije samo rezultat razboritog izraelskog pristupa, već i afirmacije politike zasnovane na najvišim principima u spoljnim odnosima i međunarodnom pravu.

“Slično kao i Izrael, i mnoge druge države u svetu, uključujući pet članica EU – Grčku, Kipar, Rumuniju, Slovačku i Španiju – protive se jednostranoj secesiji Kosova. Baš kao Izrael, ni jedna od ovih zemalja nije mogla prihvatiti pristrasno i jednostrano rešenje, koje stvara presedan i krši međunarodno pravo.”

U tekstu koji objavljuje Jerusalem Post podseća se da u poslednje dve godine, nijedna vlada nije priznala Kosovo. Naprotiv, 18 zemalja je povuklo ili obustavilo priznavanje.

“To jasno pokazuje problematično pitanje statusa Kosova i opadajući trend ka podršci stava kosovskih Albanaca. Danas je manje od polovine članica UN-a uspostavilo odnose sa Prištinom. Nedavni glasovi u raznim međunarodnim organizacijama o članstvu Kosova završili su pogubno za njih”, navodi se u tekstu.

Autor pita koliko su Izraelci spremni da prihvate katastrofalno prisilno rešenje nad svetim gradom Jerusalimom?

“Čak su i oni koji su spremni na kompromis odlučni da bi ustupke trebalo ostvariti u završnoj fazi neposrednih pregovora dveju strana političkog spora, čime su u skladu sa osnovnim pravnim načelima. Slično tome, Kosovo i Metohija su kolijevka srpskog nacionalnog identiteta. Njeni manastiri: Visoki Dečani, Pećka patrijaršija i Gračanica spadaju u srednjovekovne žive čuvare srpske duhovne, kulturne i istorijske baštine”, ističe autor.

Istovremeno kritikuje Akri Cipu zbog teksta “Nova izraelska vlada bi konačno trebalo da prizna Kosovo”, objavljenom takođe u Jerusalem Postu, 23. maja 2020. godine, upozoravajući da su jevrejski narod i njihova jedina država, država Izrael, decenijama patili od manipulativnog i zlonamernog neprijateljskog izveštavanja.

Izraelska konstelacija sporova i, nažalost, čak konfliktnih odnosa sa nekim zemljama – ne samo u regionu – zahteva čvrsto protivljenje bilo kakvom rešenju koje uključuje prisilu i preduslove, čime se uspostavlja štetni presedan koji bi sutra mogao da se koristi protiv samog Izraela, navodi se između ostalog u autorskom tekstu počasnog konzula Srbije u Izraelu Aleksandra Nikolića u Jerusalem Postu.

(Kosovo online)

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …