“Jerusalem Post” o Kosovu: Da li bi Izraelci prihvatili katastrofalno prisilno rešenje nad svetim gradom Jerusalimom?

Spor oko autonomnog regiona Kosovo i Metohija treba rešiti kompromisno, ne jednostranim akcijama, piše Jerusalem Post.

U tekstu u Jerusalem Postu navodi se da Izrael podržava neposredne pregovore Beograda i Prištine i rešenje koje bi trebalo da bude rezultat kompromisa.

Uz ocenu da se radi o principijelnom izraelskom stavu o pitanju Kosova koje nije samo rezultat razboritog izraelskog pristupa, već i afirmacije politike zasnovane na najvišim principima u spoljnim odnosima i međunarodnom pravu.

“Slično kao i Izrael, i mnoge druge države u svetu, uključujući pet članica EU – Grčku, Kipar, Rumuniju, Slovačku i Španiju – protive se jednostranoj secesiji Kosova. Baš kao Izrael, ni jedna od ovih zemalja nije mogla prihvatiti pristrasno i jednostrano rešenje, koje stvara presedan i krši međunarodno pravo.”

U tekstu koji objavljuje Jerusalem Post podseća se da u poslednje dve godine, nijedna vlada nije priznala Kosovo. Naprotiv, 18 zemalja je povuklo ili obustavilo priznavanje.

“To jasno pokazuje problematično pitanje statusa Kosova i opadajući trend ka podršci stava kosovskih Albanaca. Danas je manje od polovine članica UN-a uspostavilo odnose sa Prištinom. Nedavni glasovi u raznim međunarodnim organizacijama o članstvu Kosova završili su pogubno za njih”, navodi se u tekstu.

Autor pita koliko su Izraelci spremni da prihvate katastrofalno prisilno rešenje nad svetim gradom Jerusalimom?

“Čak su i oni koji su spremni na kompromis odlučni da bi ustupke trebalo ostvariti u završnoj fazi neposrednih pregovora dveju strana političkog spora, čime su u skladu sa osnovnim pravnim načelima. Slično tome, Kosovo i Metohija su kolijevka srpskog nacionalnog identiteta. Njeni manastiri: Visoki Dečani, Pećka patrijaršija i Gračanica spadaju u srednjovekovne žive čuvare srpske duhovne, kulturne i istorijske baštine”, ističe autor.

Istovremeno kritikuje Akri Cipu zbog teksta “Nova izraelska vlada bi konačno trebalo da prizna Kosovo”, objavljenom takođe u Jerusalem Postu, 23. maja 2020. godine, upozoravajući da su jevrejski narod i njihova jedina država, država Izrael, decenijama patili od manipulativnog i zlonamernog neprijateljskog izveštavanja.

Izraelska konstelacija sporova i, nažalost, čak konfliktnih odnosa sa nekim zemljama – ne samo u regionu – zahteva čvrsto protivljenje bilo kakvom rešenju koje uključuje prisilu i preduslove, čime se uspostavlja štetni presedan koji bi sutra mogao da se koristi protiv samog Izraela, navodi se između ostalog u autorskom tekstu počasnog konzula Srbije u Izraelu Aleksandra Nikolića u Jerusalem Postu.

(Kosovo online)

Check Also

Zašto se od svih svojih slepo poslušnih saradnika odlučio da baš Slaviša Kokeza bude čovek koji je hteo da ga ubije

Zašto se Aleksandar Vučić od svih svojih slepo poslušnih saradnika odlučio da baš Slaviša Kokeza …