Stigle bespilotne letelice iz Kine: Veliki tehnološki skok srpske vojske

Bespilotne letelice CH-92A za izviđanje terena isporučene su u utorak iz Kine na aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici.

Stručnjaci ocenjuju da je nabavka tih letelica ozbiljan tehnološki skok za Vojsku Srbije, s obzirom na to da je naša izviđačka avijacija prizemljena tokom prošle decenije.

Bespilotne letelice CH-92A, upotrebljavaju se za izviđanje i snimanje terena, a mogu da nose i bombe i rakete. Letelica ima raspon krila nešto manji od deset metara, akcioni radijus veći od 150 kilometara, maksimalna visina leta je 5.000 metara, a brzina nešto manja od 200 kilometara na sat.

CH-92A nosi dve laserski navođene rakete dometa do šest kilometara, namenjene za napad na važne ciljeve, kao što su laka vozila, radarsko-komunikacioni sistemi i drugo.

Značajna nabavka za Srbiju

Iako CH-92A po svojim performansama pripada srednjoj kategoriji takvih letelica, vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je Srbija napravila veliki tehnološki skok, koji do sada nije imala, za razliku od regiona, u kom su neki bespilotne letelice kupovali još devedesetih godina.

Prema Radiću, kod nas na tom polju nije bilo velikih ulaganja, osim u male bespilotne letelice koje se lansiraju iz ruke, a problem izviđanja na velikim udaljenostima postao je izuzetno ozbiljan, jer je izviđačka avijacija prizemljena tokom prošle dekade.

„U ovom trenutku CH-92A za Srbiju je sredstvo od strategijskog značaja i zato će biti u izviđačkoj eksadrili, koja će informacijama snabdevati vrh odlučivanja u vojsci Srbije“, istakao je Radić i dodao da letelica može da se koristi i za osmatranje elementarnih nepogoda.

Radić se nada da će ubuduće biti novih kupovina koje će popunjavati vojne segmente tako da i brigade postanu samostalne u izviđanju.

Kina razvija „Pegaza“ sa Srbijom

Naš sagovornik ističe da je kineska industrija dala podršku razvoju srpske bespilotne letelice „Pegaz“, koja će biti slična onima koje su u utorak isporučene Srbiji, povodom čega su inženjeri VTI iz Žarkova prošle godine otputovali u Kinu.

„S obzirom da, za sada, uglavnom ima tržište u zemljama u razvoju, Kini je bila potrebna referenca iz Evrope, odnosno, prodaja složenog sredstva. Sada kada se Srbija upisuje u spisak korisnika CH-92A, to se ostvarilo“, objašnjava Radić.

Check Also

Da li je era podmornica završena?

Tradicionalne podmornice nisu mnogo stare, piše The National Interest. Kako tehnologija napreduje, preti im ista …