Aca Šapić otkriva pravo lice: “Sve demonstrante bih pohapsio”

U vreme kad je pandemija korona virusa ponovo zaživela, pitanje je zašto država dozvoljava da se održavaju skupovi, a ja ih ne bih dozvolio, izjavio je danas lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić.

Postoje neke stvari koje su iznad političkih stavova, a to je zdravlje ljudi, rekao je Šapić za N1 i istakao da je vlast očigledno dozvolila proteste i da onda mora i da štiti bezbednost svih građana, objekata i svega što to nosi.

„U demokratskoj i normalnoj evropskoj zemlji, kakva smatramo da jesmo, svaki vid protesta je legitiman, ali nije svaki i legalan. Svako ko je na bilo koji način prekršio zakon time što je napao policajca, uništavao društvenu i privatnu imovinu ili ugrožavao bilo čiju bezdednost, mora da bude sprečen, sankcionisan i osuđen od strane organa ove države“, rekao je Šapić.

Ukoliko se ispostavi, dodao je, da je tačno da postoje stranci koji su učestvovali u organizaciji protesta, oni bi ekspresno morali da budu procesuirani i osuđeni.

„Tako bi se pokazalo da u Srbiju ne može da dođe bilo ko i da vršlja kako mu padne na pamet. Uz to, ne znam zašto već nisu osuđeni svi koji su ušli na silu u Skupštinu. Kao prvo, Skupština Srbije ima svoju političku simboliku, a kao drugo to je je parlament svih nas, bez obzira da li smo vlast ili opozicija“, rekao je on.

Komentarišući optužbe na račun policije zbog prekomerne upotrebe sile prema demonstrantima, Šapić je istakao da osuđuje svaki takav slučaj, ali je dodao da može da ih razume s obzirom na situaciju u kojoj su se našli.

„Da sam deo vlasti i da se bavim bezbednošću, obavestio bih sve građane da policija neće intervenisati dokle god su protesti mirni, kao što i nije intervenisala. Onog momenta kada protest postane nasilan, svi koji ne smatraju da je to pravi način političke borbe imaju 15 minuta da odatle odu, a ko se ne skloni biće tretiran kao bilo koji nasilnik“, naveo je Šapić.

On je istakao da nikada nije sporio da je „legitimno čak i nasilno preuzimanje vlasti“, nazivajući to revolucijom, ali je naglasio da on nikada nije bio za tu opciju.

(Fonet)

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …