Svet da čuje za srpske patnje: Velika imena Holivuda u filmu „Žetva“ o zloglasnoj „žutoj kući“

U najnovijem filmu američkog reditelja Pola Kampfa, koji je zasnovan na knjizi o ilegalnoj trgovini organima i zloglasnoj žutoj kući, učestvovaće neka velika imena Holivuda.

Između ostalih, Harvi Kajtel i zvezda „Stradanja Isusovog“ Maja Morgenštern.

Filmski centar Srbije sa 40 miliona dinara podržao je film američkog reditelja Pola Kampfa o trgovini organima i zloglasnoj „žutoj kući“, a Kampf kaže da ga je ova odluka veoma obradovala, prenose Novosti.

Film je zasnovan na romanu Veselina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo“, o bogatom Nemcu Johanu kome je u „žutoj kući“ presađeno srce srpske žrtve, a koji dolazi na Kosovo u potrazi za odgovorima. Kampf kaže da „Žetva“ nije američki film o srpskim žrtvama, već nešto mnogo veće.

„Za mene je najstrašnije to što svet ne zna ništa o ovom događaju. Važno mi je da film progovara sa stanovišta jednog autsajdera, baš kao što je i glavni junak i da na taj način upoznamo ljude sa patnjama i stradanjima srpskog naroda u žutoj kući , objašnjava Kampf.

Vest da se razmatra optužnica protiv Hašima Tačija za zločine protiv srpskih civila, uključujući i one u „žutoj kući“, po rečima reditelja, dodatno uvećava aktuelnost njegove filmske priče.

„Poznati američki glumac Harvi Kajtel potpisom je potvrdio da će se pojaviti u našem filmu. Reč je o manjoj ulozi, ali, kako nam je sam rekao, to je njegov način da podrži film, jer smatra da se radi o izuzetno važnoj temi“, producent Dragan Ivanović iz „Bandur filma“.

Kajtel nije jedino inostrano glumačko pojačanje, jer je svoju pisanu saglasnost dala i Maja Morgenštern, našoj publici poznata po ulozi Bogorodice u spektaklu Mela Gibsona „Stradanje Isusovo“.

„Maja nam je rekla da je, posle čitanja scenarija, shvatila da bi svako odbijanje uloge u filmu značilo prećutno saučestvovanje sa ljudima koji se bave tim strašnim zločinima. Ona smatra da svet mora da čuje tu priču“, prenosi Ivanović.

I u delu autorske ekipe „Žetva“ može da računa na velika imena, poput Bojane Nikitović, našeg najslavnijeg kostimografa. Scenograf je Aljoša Spajić, dok će specijalne efekte raditi dobitnik Oskara Skot Anderson, u čijoj biografiji su vrhunska dela, poput „Ambisa“, „King-Konga“, „Terminatora 2“…

Pol Kampf planira da u septembru iz Los Anđelesa doputuje u Srbiju kako bi, po njegovim rečima, tokom jeseni obavio dva važna posla – odabir glumaca, kao i lokaciju.

Radnja „Žetve“ odvija se u nekoliko zemalja i zahteva veliki kasting – za oko sto uloga. Većinu rola igraće domaći glumci, a Kampf planira da izabere najbolje.

„Za razliku od domaćih reditelja, koji kasting mogu da rade napamet, Pol ne poznaje naše glumce i želi da vidi njihov rad, ako budu radila pozorišta, možda da neke od njih vidi i na sceni. Za desetak velikih uloga želi da izabere najbolje moguće glumce“, prenosi nam Ivanović.

Glavnog junaka Johana igraće američki glumac, a iako su preliminarni razgovori već započeti, naši sagovornici kažu da je rano da se „otkrivaju karte“.

„Dolazim u septembru i tada će početi ozbiljan rad na filmu. Ako sve bude teklo po planu, sledeće godine u maju, počinjemo snimanje ’Žetve‘“, završava Pol Kampf.

Check Also

Čović ipak, nije uspeo da ubedi Pešića da ostane selektor!

Svetislav Pešić, doskorašnji selektor Srbije, oglasio se povodom navoda da će potpisati novi ugovor i …