Svet da čuje za srpske patnje: Velika imena Holivuda u filmu „Žetva“ o zloglasnoj „žutoj kući“

U najnovijem filmu američkog reditelja Pola Kampfa, koji je zasnovan na knjizi o ilegalnoj trgovini organima i zloglasnoj žutoj kući, učestvovaće neka velika imena Holivuda.

Između ostalih, Harvi Kajtel i zvezda „Stradanja Isusovog“ Maja Morgenštern.

Filmski centar Srbije sa 40 miliona dinara podržao je film američkog reditelja Pola Kampfa o trgovini organima i zloglasnoj „žutoj kući“, a Kampf kaže da ga je ova odluka veoma obradovala, prenose Novosti.

Film je zasnovan na romanu Veselina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo“, o bogatom Nemcu Johanu kome je u „žutoj kući“ presađeno srce srpske žrtve, a koji dolazi na Kosovo u potrazi za odgovorima. Kampf kaže da „Žetva“ nije američki film o srpskim žrtvama, već nešto mnogo veće.

„Za mene je najstrašnije to što svet ne zna ništa o ovom događaju. Važno mi je da film progovara sa stanovišta jednog autsajdera, baš kao što je i glavni junak i da na taj način upoznamo ljude sa patnjama i stradanjima srpskog naroda u žutoj kući , objašnjava Kampf.

Vest da se razmatra optužnica protiv Hašima Tačija za zločine protiv srpskih civila, uključujući i one u „žutoj kući“, po rečima reditelja, dodatno uvećava aktuelnost njegove filmske priče.

„Poznati američki glumac Harvi Kajtel potpisom je potvrdio da će se pojaviti u našem filmu. Reč je o manjoj ulozi, ali, kako nam je sam rekao, to je njegov način da podrži film, jer smatra da se radi o izuzetno važnoj temi“, producent Dragan Ivanović iz „Bandur filma“.

Kajtel nije jedino inostrano glumačko pojačanje, jer je svoju pisanu saglasnost dala i Maja Morgenštern, našoj publici poznata po ulozi Bogorodice u spektaklu Mela Gibsona „Stradanje Isusovo“.

„Maja nam je rekla da je, posle čitanja scenarija, shvatila da bi svako odbijanje uloge u filmu značilo prećutno saučestvovanje sa ljudima koji se bave tim strašnim zločinima. Ona smatra da svet mora da čuje tu priču“, prenosi Ivanović.

I u delu autorske ekipe „Žetva“ može da računa na velika imena, poput Bojane Nikitović, našeg najslavnijeg kostimografa. Scenograf je Aljoša Spajić, dok će specijalne efekte raditi dobitnik Oskara Skot Anderson, u čijoj biografiji su vrhunska dela, poput „Ambisa“, „King-Konga“, „Terminatora 2“…

Pol Kampf planira da u septembru iz Los Anđelesa doputuje u Srbiju kako bi, po njegovim rečima, tokom jeseni obavio dva važna posla – odabir glumaca, kao i lokaciju.

Radnja „Žetve“ odvija se u nekoliko zemalja i zahteva veliki kasting – za oko sto uloga. Većinu rola igraće domaći glumci, a Kampf planira da izabere najbolje.

„Za razliku od domaćih reditelja, koji kasting mogu da rade napamet, Pol ne poznaje naše glumce i želi da vidi njihov rad, ako budu radila pozorišta, možda da neke od njih vidi i na sceni. Za desetak velikih uloga želi da izabere najbolje moguće glumce“, prenosi nam Ivanović.

Glavnog junaka Johana igraće američki glumac, a iako su preliminarni razgovori već započeti, naši sagovornici kažu da je rano da se „otkrivaju karte“.

„Dolazim u septembru i tada će početi ozbiljan rad na filmu. Ako sve bude teklo po planu, sledeće godine u maju, počinjemo snimanje ’Žetve‘“, završava Pol Kampf.

Check Also

Upozorenje za građane Srbije!

Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” najavio je da se dnevne temperature vazduha …