ĐUKANOVIĆ: Igubio sam jer su Vučić i Srbija izvršili agresiju – VIDEO

Predsednik Crne Gore i lider DPS Milo Đukanović, u ekskluzivnom intervjuu za Newsmax Adria, izjavio da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i aktuelna politika Srbije “pokazali vrlo problematične intencije” prema Crnoj Gori i da od donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, od decembra, postoji jaka medijsko-politička agresija iz Beograda, “od svih”.

Prećutna podrška međunarodnih aktera “je u Beogradu shvaćena je kao prilika da se reaktuelizuje i konačno reši srpsko pitanje u regionu”, kaže Đukanović.

Đukanović je naveo da je moguće da je njegova partija izgubila “zbog nezadovoljstva građana nekim politikama”, što se nije dostigao nivo standarda koji očekuju, ali kao mogući razlog vidi i, kako kaže, manipulaciju crkve i zvaničnog Beograda oko Zakona o slobodi veroispovesti, “koje je (Beograd) pokrenuo i vodi od decembra prošle godine do danas”.

On je ocenio da je crnogorsko društvo još uvek podeljeno, a upitan šta je on uradio po tom pitanju da se ta podeljenost ublaži, kaže da je to sve “vrlo pažljivo tretirano” i da se za 15 godina ne može ublažiti ono što postoji vekovima.

Predsednik Crne Gore je ocenio da od donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, od decembra prošle godine, postoji, kako je rekao, jaka medijsko-politička agresija iz Beograda prema Crnoj Gori i to “od svih”.

“Govorim, kada kažem svi, o manje-više svim medijima i svim značajnim političkim akterima u Srbiji”, rekao je Đukanović. Na pitanje da li misli na Vučića, odgovorio je – naravno.

On je naveo da je Vučić davao, kako kaže, podršku velikosrpkom nacionalizmu, kroz prijeme tih aktera.

“Predsednik Vučić i aktuelna politika Srbije pokazali su dve vrlo problematične intencije. Prva je da žele da se mešaju u unutrašnji politički život drugih država, a drugi je da se mešaju na način da pokušavaju da revitalizuju politiku velikosrpskog nacionalizma u regionu. I jedno i drugo je veoma pogrešno i veoma pogubno”, naglasio je Đukanović.

Kazao je i da je u svim javnim nastupima i u razgovorima sa pojedinim ljudima sa političke scene Srbije upozoravao da je to “neodgovorno poigravanje sa duhom iz boce”. Tome sam lično svedočio devedesetih, kada je taj isti duh pušten iz boce, i kada je proizveo jednu nepodnošljivu mržnju i doveo do tragičnih ratova u kojima je život izgubilo oko 150 hiljada ljudi, naveo je. Đukanović kaže da su zatim nosioci tadašnjih vlasti izgubili kontrolu nad tim duhom iz boce, koji su sami pustili.

“Ponavljati takvu grešku nepunih trideset godina kasnije i targetirati Crnu Goru na način na koji je devedesetih godina targetirana Hrvatska ili krajem devedesetih Kosovo, i pretvarati Crnogorce u neprijatelje – ja mislim da je to izraz neodgovornosti. To svedoči o pokušaju da se obnovi jedna retrogradna politika. Ta retrogradna politika je veoma opasna, ona je i u ovom periodu, kao i devedesetih, zahvaljujući nepažnji određenih međunarodnih centara, shvatila da je dobila legitimitet za te svoje retrogradne nacionalističke težnje”, naveo je Đukanović.

Aktuelna politika Beograda, prećutno podržana iz određenih međunarodnih centara – pre svega zbog potrebe tih centara da budu akteri rešavanja odnosa na relaciji odnosa Beograda i Prištine – ta prećutna podrška “je u Beogradu shvaćena je kao prilika da se reaktuelizuje i konačno reši srpsko pitanje u regionu”, kaže Đukanović.

“Pokušaj rešavanja srpskog pitanja po meri Beograda jeste pokušaj izmene karaktera države Crne Gore. To je ona ponuda koja se pokušava nametnuti svih ovih godina – da umesto građanske države i multietničkog društva bude srpska država, da se Crnogorci “konačno osveste” da oni nisu nikakva posebna nacija, nego da su komunistička izmišljotina, da je Crna Gora druga srpska država… To su teorije koje vidimo da žive zatovljene duboko u strukturama balkanskog društva, koje svaku nepažnju međunarodne zajednice koriste da isplivaju na površinu, naravno sa tendencijama koje su opasne po stabilnost regiona”, naveo je Đukanović.

Na konstataciju da ima tvrdnji da je Vučić svojim nacionalizmom terao vodu na njegovu (Đukanovićevu) vodenicu, da mu je zapravo pomagao, predsednik Crne Gore kaže da to tvrde ljudi kojima je data instrukcija da tako nešto govore, da bi prikrili oficijelnu politiku Beograda.

“Oficijelna politika Beograda, to je valjda i slepcu jasno, je bila da pokuša da promenom vlasti stvori atmosferu u kojoj bi Crna Gora postala deo planiranog srpskog sveta u trouglu između Beograda, Banjaluke i Podgorice”, rekao je.

Đukanović kaže da se to neće dogoditi, da se izborni rezultati menjaju iz jednog u drugi izborni ciklus.

Smatra da nekih radikalnih usvajanja rešenja u koja veruje dosadašnja opozicija, neće biti, i da crnogorsko društvo neće unazad.

VIDEO:

(N1)

Check Also

Vlasnik Tesle Ilijan Mosk: Nije dobro!

Vlasnik Tesle Ilijan Mosk je rekao da je protiv američkih carina, na kineska električna vozila …