Razrešena misteriozna smrt faraona

Moderna tehnologija razrešila je misterioznu smrt faraona Sekenenrea Taoa Drugog, koji je sredinom 16. veka pre nove ere kratko vladao južnim Egiptom.

Zahvaljujući CT skeniranju ostataka faraona, otkriveno je da je on ceremonijalno pogubljen nakon što je zarobljen tokom bitke sa dinastijom Hiksos.

Novom tehnologijom otkrivene su lezije koje su oni koji su balzamovali faraonovo telo pažljivo sakrili, piše Dejli mejl.

Prema navodima medija, mumificirani ostaci faraona, prvobitno otkriveni 1881. godine u okviru nekropole u ​​Tebi, izgledali su kao da na njima nema ikakvih rana, dok je na glavi faraona bilo naznaka teških povreda, ali tačan uzrok njegove smrti bio je predmet rasprave.

CT skeniranje ostataka faraona otkrilo je, međutim, ranije neotkrivene lezije, a naučnici su sada utvrdili da su faraonu ruke bile vezane na leđima.

„To sugeriše da je Sekenenre zaista bio na prvoj liniji fronta sa svojim vojnicima, rizikujući svoj život da bi oslobodio Egipat“, kaže paleoradiolog Sahar Salem sa egipatskog univerziteta u Kairu.
Istraživači su takođe utvrdili da je faraona verovatno pogubilo nekoliko napadača, jer tragovi povreda na njegovom telu ukazuju da su nastale od pet različitih vrsta oružja.

„Tokom pogubljenja vezanog zatvorenika, moglo bi se pretpostaviti da postoji samo jedan napadač, moguće iz različitih uglova, ali ne različitim oružjem. Sekenenreova smrt je bila ceremonijalno pogubljenje“, ocenjuje je Salem.

Check Also

NLO primećen prilikom sletanja Bajdenovog aviona, na aerodrom u Los Anđelesu!

Dvojica posmatrača aviona odlučila su da prate let aviona američkog predsednika Džoa Bajdena, na nebu …