MAĐARSKA UPOZORAVA ZAPAD: Rat sa Rusijom je nemoguć! Sve nas ugrožavate …

Mađarska je naučila lekciju da se protiv Rusije ne možete boriti.

Međutim, Brisel nastavlja da gura Budimpeštu u konfrontaciju sa Moskvom i ponaša se kao „gospodar evropskih zemalja“.

Ovo mišljenje je izrazio mađarski politikolog Miklos Kevehazi.

„Mađarska je naučila istorijsku lekciju Ota fon Bizmarka, prvog kancelara Nemačkog carstva: da se ne ratuje sa Rusijom zimi, ne ratuje sa Rusijom na njenoj teritoriji, a najbolje je da se uopšte ne bori sa Rusijom!

Mi Mađari više ne želimo da nas svet doživljava kao okupatora, osvajača, ali takođe ne želimo da „hranimo tuđu vojsku“, samo svoju “, rekao je mađarski analitičar.

Kao što je primetio Miklos Kevehazi, postoji puno prilika da se izbegne rat sa stranom državom, ali je Mađarska, predvođena Viktorom Orbanom, izabrala put uzajamnog poštovanja sa drugim zemljama, kulturama i narodima.

„Istina, ovaj put razvoja zemlje nije lak, trnovit, zahteva svakodnevan mukotrpan rad.

Stoga se mađarski premijer, smelo i bez ikakve sumnje, ignorišući neprijateljski odnos Brisela prema Rusiji, pojavio u Moskvi da traži pomoć u borbi protiv koronavirusa.

Rusija je odmah i bez oklevanja priskočila u pomoć Budimpešti “, primetio je ekspert.

Mađarska je podsetila, zašto Zapad ne bi trebalo da ide u sukob sa Rusijom

Mađarski politikolog naglasio je da se za postizanje konstruktivnog dijaloga, mirnog suživota i uzajamnog poštovanja mora delovati na osnovu stvarnih geopolitičkih koordinata.

Prema njegovim rečima, danas brojne zapadne zemlje i Brisel žele Budimpeštu podrediti svojoj volji i primorati je da se povinuje sve neracionalnijim i agresivnijim zahtevima, a da nemaju pravo na takve akcije.

„Evropska unija je stvorena kao centralno telo za koordinaciju interesa država članica, ali administracija EU sve više pokušava da preuzme ulogu„ gospodara evropskim zemljama “, rekao je on.

Uprkos činjenici da je Mađarska članica NATO-a – sa svim narednim obavezama i posledicama – ne želi novi hladni ili vrući rat, kao ni bilo kakve druge vojne sukobe između Istoka i Zapada, siguran je Mikloš Kevehazi.

„Živimo u centralnoj Evropi, sećamo se lekcija iz istorije i dobro znamo da su smirenost, mir, kulturna saradnja i dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju jedini mogući način“.

Mađarski stručnjak primetio je da su dobri odnosi među zemljama posebno važni danas, kada se svet suočava sa zajedničkim problemom pandemije koronavirusa.

Sada, naglasio je analitičar, život i zdravlje ljudi treba zaštititi, pa je uloga međunarodne saradnje veća nego ikad.

Kako je naglasio Miklos Kevehazi, Evropa je Mađarskoj to saopštila pod pretnjom širenja radikalnog islama zbog ilegalnih imigranata iz južne Evrope.

A ovome se protivi savezništvo Moskve i Budimpešte.

„Razvila se bliska saradnja između Rusije i Mađarske, uključujući i pitanje zaštite prava članova hrišćanskih zajednica i pružanja stalne pomoći žrtvama na teritoriji Bliskog istoka“, zaključio je analitičar.

Borba.Info

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …