Advokat Gajić: Nema ništa od borbe protiv organizovanog kriminala, vlast neće da hapsi samu sebe

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, advokat Vladimir Gajić, izjavio je danas da je nemoguće da vlast u Srbiji pokaže „ubedljive rezultate“ u borbi protiv organizovanog kriminala, što se zahteva u izveštaju Evropskog parlamenta, jer „vlast ne može da vodi istrage protiv same sebe“. 

„Evropski parlament to zahteva od Vlade Srbije, ali od toga nema ništa. Nerealno je očekivati da će biti ispunjen taj zahtev, jer u Srbiji nemamo nezavisno pravosuđe niti imamo nezavisan sud, nemamo sudsku vlast u pravom smislu te reči, nemamo nezavisno i samostalno tužilaštvo“, rekao je Gajić televiziji Nova S.

Gajić je rekao da je ranije bio sklon da primedbe koje EU upućuje vlasti u Srbiji „posmatra kao da predsednika Srbije Aleksandra Vučića golicaju po tabanima“, ali da „po Vučićevoj današnjoj reakciji zaključuje da je situacija ozbiljnija nego ranije, pre svega u političkom smislu“.

Upitan o slučaju „Jovanjica“, Gajić je odgovorio da bi „Vučić voleo da je taj postupak završen“.

„Problem sa obe optužnice za ’Jovanjicu’ je u tome što je, kao i u mnogim slučajevima u poslednjih 20 godina, napravljena takozvana amputacija, odnosno vlast je vodila računa o tome da ne budu optuženi svi koji bi trebalo da budu na optuženi. Na optužnici je srednji nivo umešanih u uzgajanje marihuane na ’Jovanjici’“, rekao je Gajić.

Gajić je naveo da je „jedino logično i pravno normalno“ da obe optužnice budu spojene u isti postupak.

„Sud će posle održavanja pripremnog ročišta po optužnici za ’Jovanjicu 2’ doneti odluku o spajanju i to će se suditi kao jedinstven predmet“, naveo je Gajić.

Gajić je istakao da će „ostati problem ’Jovanjice 3’“, o kojoj je govorio potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, a na kojoj bi trebalo da se nađu nalogodavci iz vrha vlasti.

„Tu optužnicu, međutim, nećemo dočekati dok je ovaj režim na vlasti, ali bi i oni trebalo da budu zabrinuti jer ima mnogo dokaza“, rekao je Gajić.

Gajić je ponovio da su „Krušik“, „Jovanjica“, afera „prisluškivanje“ i grupa Veljka Belivuka zapravo jedan predmet, jer ih sve povezuje vrh državne vlasti.

„Da je to jedan sve spojeno u jedan predmet, onda bi se video način delovanja i kako je sve pod kapom vlasti“, zaključio je Gajić.

Check Also

SAD su propustile važan detalj prilikom uvođenja antiruskih sankcija!

SAD nisu uzele u obzir važnu nijansu, kada su uvele sankcije Rusiji. Ovo je u …