Porast velikih razlika u temperaturi, može doneti tornado i u Srbiju!

Toplotni udar, sa temperaturama višim od 40 stepeni, ponovljen je i u julu, a po svemu sudeći žarkih dana biće već sledeće nedelje i u avgustu.

Toplotni udar, sa temperaturama višim od 40 stepeni.

Od tropskih plus 40, do pada temperature za 20 stepeni, praćenih gradom i kišom koja odmah pokrene bujične poplave, te žestokom olujom ili mini tornado – tako izgledaju promene vremena u Srbiji, kojima smo svedoci u ovom mesecu.

Sve je posledica globalnih klimatskih promena na koje su upozorili klimatolozi.

Pripadamo pokoljenju u kojem, umesto protoka vekova, svedočimo o drastičnim klimatskim promenama za samo nekoliko decenija, zbog čega su se “izgubila” prelazna godišnja doba, proleće i jesen.

Objašnjavajući šta nam se dešava, meteorolog i klimatolog Vladimir Đurđević slikovito kaže “klima je na steroidima”, upozoravajući da će nagle vremenske promene biti sve intenzivnije i izraženije.

Najpre smo imali početak juna kada se u pojedinim mestima, zbog hladnih večeri, morala u domovima založiti vatra ili uključiti grejanje, da bi već pred kraj tog meseca usledio toplotni talas koji je u mnogim gradovima oborio maksimalne vrednosti dnevne temperature za jun.

Toplotni udar, sa temperaturama višim od 40 stepeni, ponovljen je i u julu, a po svemu sudeći žarkih dana biće već sledeće nedelje i u avgustu.

Đurđević objašnjava da se zbog klimatskih promena leto u Srbiji produžava za mesec dana više, ali su problem, opet kao posledica promene klime, nagli prelasci iz jednog tipa vremena u drugi.

– Mi u klimatologiji kažemo nekad da je klima malo na steroidima, odnosno da je energičnija nego što je bila u prošlosti.

Nije samo da se planeta u proseku zagreva i da onda izaziva promene, nego je problem i u tome što je način cirkulacije vazduha preko planete promenjen i to na način koji baš favorizuje ovakvu situaciju, da se pri tom prelasku pojave neki krajnje nepovoljni uslovi poput intezivnog grada ili nedavne pojava tornada u Češkoj.

To treba da bude upozorenje za nas, jer nije neočekivano da se i u Srbiji nekada pojavi malo jači tornado – upozoravao je Đurđević nekoliko dana pre nego se iznad Bačke Palanke tokom lokalnog nevremena pojavila “pijavica”, srećom samo slabi tornado.

Nakon tropskih dana koje smo imali početkom meseca, prošle nedelje pogodilo nas je osveženje, ali ne samo kiša kojoj smo se nadali, već pljuskovi praćeni olujom i grad veličine lešnika u pojedinim područijima naše zemlje.

Automatski su se aktivirale bujične vode, jer u mnogim mestima kišni kolektori nisu mogli da prime takvu količinu vode, a da panika bude potpuna “pobrinule” su se vesti iz Nemačke o katastrofalnim posledicama poplava nezabeleženim u poslednjih 100 godina.

Srećom, kako su objasnili hidrolozi, te poplave nisu ugrozile Srbiju, iako je Sektor za vanredne siruacije odmah upozorio lokalne samouprave da preduzmu preventivne mere kako bi se na minimum smanjili rizici od bujičnih poplava.

– Ovo što se desilo u Nemačkoj nije moglo da utiče na našu zemlju jer se radilo o slivu Severnog mora.

Na Srbiju mogu da utiču događaji u južnoj Nemačkoj i u Austriji.

To je sliv Dunava, tako da smo odmah imali umeren porast vodostaja – ispričao je hidrolog Dejan Vladiković.

A kako u isto vreme promena klime može da pokaže oba lica i na mikro planu, svedoče primeri dva mesta, Priboja na zapadu i Petrovca na Mladi na istoku Srbije.

U prvoj opštini danima je buktao veliki šumski požar, a u drugoj je obilna kiša prouzrokovala slivanje velike količine vode sa okolnih brda i poplavu saobraćajnica i jednog broja domaćinstava.

Narandžasti meteoalarmi, koje je RHMZ držao uključenim prethodnih dana ponovo se pale od početka naredne nedelje – očekuje se da temperature u Beogradu, ali i većem delu Srbije “dobace” 40 podeok.

Po rečima meteorologa Gorana Mihajlovića, tokom avgusta nas očekuje povremena kiša, te da ponavljanje scenarija sa katastrofalnim poplavama iz 2014. godine nije realno očekivati.

Katastrofalan uticaj klimatskih promena

Katastrofalan uticaj klimatskih promena, zbog čega Evropa više nije tako bezbedno mesto za život, video se sada na primeru Nemačke i Belgije, gde su istorijske poplave odnele veliki broj života i pričinile katastrofalnu materijalnu štetu.

– Klimatski modeli, prema poslednjim izveštajima, pokazuju da Evropi zaista prete ekstremi.

To znači da ako je suša, ona će biti mnogo gora nego u prošlosti, ili ako pada kiša, ona pada mnogo intenzivnije, kao što smo sada svedoci.

Toplotnih talasa, kojih je bilo u Beogradu nula ili jedan, sada će biti tri – naveo je za RTS fizičar i novinar Slobodan Bubnjević.

Espreso

Check Also

Mosk hoće da sruši YouTube! Stiže nova platforma!

Ilijan Mosk je otkrio da na platformu X, uskoro stiže novi format video sadržaja. Milijarder …