Moskva: Brod ukrajinske mornarice uleteo u ruske vode, da isprovocira rat!

Ukrajinski mornarički brod, koji je u četvrtak uveče navodno plovio opasno blizu ruskih voda, promenio je kurs i sada se udaljava, rekli su lokalni zvaničnici.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) ranije je objavila saopštenje, u kojem se navodi, da ukrajinski komandni brod „Donbas“ plovi ka kanalu Kerč-Jenikalski, koji povezuje Crno i Azovsko more, u blizini Krima, bez prethodnog obaveštenja ruskoj strani. .

Kako navodi FSB, uljez u početku nije odgovorio na zahteve da promeni kurs ali se kasnije okrenuo i počeo da isplovljava iz ruskih voda.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Smatramo akcije posade ukrajinskog broda, kao provokativnu i pretnju po bezbednost plovidbe“, saopštio je FSB.

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov rekao je za lb.ua da je „Donbas“ nenaoružan i govorio o „još jednom slučaju dezinformacija sa ruske strane“.

„Generalno, vode Azovskog mora su vode zajedničkog korišćenja. Mi tamo radimo na zakonskim osnovama“, rekao je Reznikov.

FSB je saopštio da je brod plovio na udaljenosti od 18 nautičkih milja od Kerčkog moreuza, pre nego što je promenio kurs.

U kratkom saopštenju na društvenim mrežama, ukrajinska vojska je saopštila da je brod delovao u ukrajinskim teritorijalnim vodama bez ulaska u „osetljiva područja“.

Dodaje se da se brod vraća u svoju matičnu bazu.

‘Donbas’ je bivši sovjetski pomoćni brod, koji je ukrajinska mornarica pretvorila u vodeći brod svoje flote nakon raspada SSSR-a.

2014. nakratko je zaplenjen zajedno sa nekoliko drugih ukrajinskih brodova, kada je jedan broj vojnika stacioniranih na Krimu prebegao u Rusiju.

Brod je vraćen u Kijev kasnije te godine nakon što je Krim izglasao da napusti Ukrajinu i pridruži se Rusiji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Incident se dogodio upravo u trenutku kada američki predsednik Džo Bajden, treba da obavi razgovor sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, nakon razgovora u utorak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Bela kuća je ranije ove nedelje potvrdila da Bajden planira da razgovara o načinima za rešavanje rastućih tenzija između Kijeva i Moskve.

Bajden i Putin razgovarali su otprilike dva sata putem video veze nakon tvrdnji zapadnih političara i medija da Rusija gomila trupe i vojnu opremu za potencijalnu invaziju na Ukrajinu.

Moskva je više puta negirala optužbe da se sprema da napadne svog suseda.

Prema Kremlju, Putin je rekao Bajdenu da Rusija traži garancije da se NATO neće širiti dalje na istok, uprkos ambicijama Kijeva da se pridruži vojnom bloku, koji predvode SAD.

Taj potez, koji bi mogao dovesti do više zapadnih trupa i vojne opreme stacioniranih duž ruske granice, Moskva smatra „crvenom linijom“.

Tokom konzervacije sa Putinom, Bajden je ponovio svoju podršku suverenitetu Ukrajine i pozvao na „deeskalaciju i povratak diplomatiji“, saopštila je Bela kuća.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Još uvek se traga za nestalom devojčicom! – VIDEO

Potraga za nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić iz Banjskog Polja, kod Bora, nastavlja se treći …