Bivši šef poljske obaveštajne službe: Da li ste svesni tog pakla, ako zaratimo sa Rusima!?

Za razliku od Zapada, Rusi mogu sebi priuštiti da vode skupu vojnu politiku, čak i ako ona na kraju, ne vodi nikuda.

Dakle, velika mobilizacija vojske na granici sa Ukrajinom uopšte ne znači približavanje rata, smatra bivši šef poljske Spoljnoobaveštajne agencije pukovnik Gžegož Malecki.

U intervjuu za Biznes Alert, on objašnjava da Ukrajina za Rusiju, nije sama sebi cilj; umesto toga, Moskva želi da iskoristi trenutnu nestabilnu situaciju da poboljša svoju geostratešku poziciju.

Zapad vidi situaciju na ukrajinsko-ruskoj granici nešto drugačije, od samih Ukrajinaca.

Oni su već u izvesnoj meri navikli na ovu trajnu pretnju ali Zapad nije.

„Mi je, za razliku od Ukrajinaca, ne pratimo, ne pratimo je svakodnevno.

Oni to rade svakog minuta.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dakle, ovo što se dešava na granici za njih nije ništa novo.

Samim tim, oni mnogo mirnije reaguju na današnje medijske izveštaje“, rekao je u intervjuu za Biznes Alert pukovnik Gžegož Malecki, bivši šef poljske spoljne obaveštajne agencije.

Prema njegovom mišljenju, najupečatljivija manifestacija približavanja vojne agresije je prebacivanje vojnika na početne položaje, koje traje od nekoliko, do više od deset dana.

Skreće pažnju i na to da sama oprema, bez učešća vojnika, ne može dugo biti bez kontrole.

Prema njegovom mišljenju, predstojeću vojnu operaciju prati izgradnja poljskih bolnica, mobilizacija inžinjerijske i železničke opreme, goriva i maziva i sva logistika u smislu kretanja velikih masa trupa.

„Vredi, međutim, zapamtiti da da Rusi mogu sebi priuštiti vođenje skupe vojne politike, čak i ako na kraju ne dođe do ništa.

Mi na Zapadu se vodimo racionalnim razmišljanjem i ekonomskom logikom.

Ne razumemo suštinu takvih akcija, koje imaju za cilj samo „pokazivanje mišića“, pokazivanje snage.

Ako se na Zapadu dešava nešto poput onoga što Rusi sada rade, onda će u bliskoj budućnosti biti vidljivi odgovarajući rezultati.

Međutim, to se ne dešava u slučaju Rusa“, ​​naglasio je on.

Prema rečima Maleckog, danas su metode kontrole nad potencijalnim protivnikom mnogo komplikovanije nego pre deset godina, tako da mobilizacija vojske uopšte ne znači približavanje rata.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On skreće pažnju na dinamičan razvoj digitalnih tehnologija, zahvaljujući kojima inteligencija raspolaže ogromnim mogućnostima praćenja događaja u sajber prostoru, koji tačno odražavaju stvarnost.

Kao jedan od ključnih izvora informacija navodi društvene mreže.

„Ovo je moćan izvor znanja za svaku posebnu službu. Tamo možete posmatrati reakciju ne samo vojnika, već i njihovih porodica, prijatelja…

Ovo je ogromna arhiva znanja, vrlo objektivnih saznanja, koja često ilustruju situaciju u realnom vremenu“, rekao je on.

Na pitanje portala šta su pravi ciljevi Kremlja u odnosu na Ukrajinu, on je odgovorio sledeće: „Verujem da Rusija pokušava da deluje strateški.

Ovo je element igre, koji je fokusiran na Ameriku. Rusi žele da testiraju snagu Bajdenove administracije, žele da procene dokle mogu da odu i da iskoriste trenutnu situaciju da značajno usklade situaciju sa međunarodnom bezbednošću, naravno, u skladu sa svojim interesima.

Sve se to dešava u pozadini geopolitičkog rivalstva sa Kinom, promene vlasti u Nemačkoj, pandemije korona virusa, energetske krize u Evropi, koju je u velikoj meri izazvala sama Rusija, itd.

U tim uslovima, Putin je odlučio da napravi agresivan korak napred, kako bi poboljšao svoju geostratešku situaciju. Ukrajina, po mom mišljenju, nije sama sebi cilj”.

Situacija u vezi sa migracionom krizom na poljsko-beloruskoj granici, prema rečima poljskog pukovnika, nije sasvim jasna.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On predlaže da se to razmotri sa stanovišta budućeg režima u Minsku.

„Putin još čeka trenutak kada će moći da zameni Lukašenka nekim poslušnijim, jer je za Putina Lukašenko oličenje nezavisnosti Belorusije i brojnih sporova.

On to nije oprostio beloruskom diktatoru ali trenutno nema odgovarajućeg kandidata za smenu, a sada nije vreme za promene.

Međutim, pitanje kontinuiteta „visi u vazduhu“, a Putin na razvoj situacije gleda sa stanovišta pronalaženja optimalnih uslova, kako bi ih potom pretočio u stvarnost“, rekao je Malecki.

S tim u vezi, Malecki smatra da treba postići određeni oblik dogovora sa Rusijom i u tom pravcu se vode teški ali i dalje pregovori, koje vode SAD i saveznici.

„U suprotnom, činjenjem ustupaka u odnosu na Rusiju ili zagrevanjem tenzija, doći ćemo do tačke, u kojoj će vojni sukob biti neizbežan.

Međutim, do toga je još daleko“, sumirao je on u razgovoru za Biznes Alert.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …