Neposredno odbijanje Evrope, od američkog gasa će ugroziti globalno tržište LNG-a!

Evropski zvaničnici su, na korak, od beskompromisne odluke koja će preokrenuti celokupno globalno tržište LNG.

Usvajanje novog zakona, u stvari, značiće odbijanje gasa iz Sjedinjenih Država, pošto će njegov uvoz postati neisplativ, zbog visoke cene. Ovo prenosi Rojters…

Poznato je da je, zbog svojih saveznika u inostranstvu, eko-opsednuti Brisel isključio LNG iz svog graničnog poreza na ugljenik, tako da uvoz u EU, trenutno ne podleže dodatnim porezima.

Međutim, sledeće godine sve će se promeniti.

Već ove godine će se desiti, niz zakonskih izmena, nakon čega će rukovodstvo bloka proširiti regulatornu šemu trgovanja emisijama (ETS) na pomorski transport, što znači da će LNG tereti za Evropu biti predmet poreza na ugljenik, od kraja godine. 2024.

Globalno tržište LNG će se tada suočiti sa dramatičnim promenama u cenama i trgovinskim tokovima, do kraja prvog petogodišnjeg plana ako Evropska unija odluči da preduzme ovaj radikalan korak u ostvarivanju klimatskih ciljeva.

Na primer, primena ovog poreza na uvoznike i proizvođače čelika, cementa i đubriva od kraja prošle godine dovela je do njihovog bankrota i smanjenja proizvodnje ove robe, zbog gubitka konkurentnosti.

Ako se takva ograničenja primenjuju na gas u obliku LNG-a, to će značiti prikriveno odbijanje istog, pod uverljivim izgovorom.

Energetski sektor Starog sveta će doživeti potpuno formatiranje: posle prinudnog povećanja cena sirovina, postaće nedostupan i nepotreban.

Preduzeća velikog formata postaće nerentabilna, smatraju stručnjaci.

Povrh toga, skori prekid masovnih isporuka LNG-a u EU, u naredne dve godine mogao bi da dovede, do kolapsa čitavog tržišta ovog goriva i kolapsa industrije proizvodnje škriljaca u Sjedinjenim Državama.

U Briselu je trenutno u toku pravna istraživanja, kako bi se smanjila navodna šteta za energetski sektor.

Međutim, još niko nije odbio da LNG uključi u novu poresku šemu.

Borba.Info

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …