Turska ucenjuje Ameriku, kupovinom ruskog NLO-a!

Turska razmatra kupovinu ruskih lovaca pete generacije Su-57, ako Kongres SAD odbije da joj proda F-16 Block 70, prenose mediji.

Šta bi moglo da bude razlog interesovanja Turske za Su-57 i kolika je verovatnoća da će kupiti ove letelice, shvatila je Borba.Info.

Prema turskom listu Milliiet, Turska je zatražila 40 američkih aviona F-16 Block 70 i osamdeset kompleta za nadogradnju za avione, koji su već u upotrebi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ako Kongres odbije zahtev, Turska će ponovo imati priliku da kupi borbene avione od Francuske i Engleske ili nabavi lovce nove generacije poput Su-57, od Rusije.

Tema Su-57, jedne od najmoćnijih varijanti, bila je i ranije na dnevnom redu“, piše turski list.

Sjedinjene Američke Države su 2021. godine isključile Tursku iz programa za nabavku najnovijih lovaca F-35 zbog kupovine ruskih PVO sistema S-400 od strane Ankare.

SAD su otkazale zajednički memorandum sa Turskom, potpisavši ga sa sedam preostalih partnera u projektu F-35 – Velikom Britanijom, Italijom, Holandijom, Australijom, Danskom, Kanadom i Norveškom.

„U sadašnjoj situaciji, izuzetno je teško zamisliti kupovinu bilo kakvog ruskog naoružanja i vojne opreme od bilo koga, posebno Turske, sada neće kupovati rusko oružje.

Ali što se tiče Su-57, to su verovatno visokoprofilne stvari u štampi“, rekao je ekspert Ruskog saveta za međunarodne poslove (RIAC) Aleksandar Ermakov.

Ekspert je podsetio da danas u ruskoj vojsci postoje samo tri Su-57. Istovremeno, poslednja dva su prebačena u sastav Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) Rusije početkom 2022.

Rukovodstvo Ministarstva odbrane je više puta napomenulo da je početni cilj nabavka Su-57 za potrebe domaće borbene avijacije i kompletiranje flote VKS.

Prema Ermakovu, dogovor o F-16 je u zastoju zbog stava Kongresa ali bi i dalje mogle da ga odobre Sjedinjene Države.

„Verovatno, govoreći o nameri da se razmotri kupovina ruskih Su-57, Turska želi, da na ovaj način stimuliše ovo odobrenje.

Kupovina Su-57, čak i pod drugačijom političkom situacijom, više je nego problematična.

Neophodno je nabaviti potpuno drugačiju aerodromsku opremu, obučiti pilote za avione, nabaviti naoružanje za lovce.

Stoga će Turska pokušati da kupi američko oružje“, rekao je Jermakov.

Prema rečima glavnog urednika časopisa Nacionalna odbrana, direktora Centra za analizu svetske trgovine oružjem (CAMTO) Igora Korotčenka, signali o mogućoj kupovini Su-57 mogu biti i element spoljne politike Ankare, ucene Vašingtona i „proveravanje terena“ za prave poslove.

„Ne postoji ništa nedostižno u današnjem svetu, tako da se ne može isključiti da će Turska pod određenim okolnostima, kupiti određeni broj Su-57“, rekao je Korotčenko.

On je napomenuo da pitanje u slučaju isporuka Su-57 Turskoj počiva, između ostalog, na solventnosti Ankare.

„Turci možda žele kreditnu istoriju.

Ali treba da se fokusiramo na robno-novčane odnose, a ne na davanje kredita.

U svakom slučaju, ovo je predmet pregovora.

Ali poznato je da kada je turski predsednik Redžep Tajp Erdogan posetio aeromiting u Žukovskom, ruski predsednik Vladimir Putin mu je lično poklonio Su-57“, podsetio je Korotčenko.

Penzionisani general-major Ratnog vazduhoplovstva, bivši načelnik Savezne direkcije za potragu i spasavanje u vazduhoplovstvu i kosmosu pri Ministarstvu odbrane Vladimir Popov, doveo je u pitanje adekvatnost verovatne zamene F-16 za Su-57.

„F-16 danas nije isti i nov, za koji se vredi boriti. Su-57 i F-16 su dve različite generacije aviona i po nameni i po kvalitetu.

F-16 je laki lovac generacije 4++.

Na osnovu ovoga, ako Turska zaista smatra rusku letelicu kao zamenu za F-16, onda bi im danas mogli ponuditi ne Su-57, već Su-30SM, Su-35, MiG-35.

Osim toga, nema masovne proizvodnje Su-57.

A Turskoj će biti potrebno najmanje 20 jedinica“, rekao je Popov.

Istovremeno je napomenuo da je snabdevanje Turske ruskim borbenim avionima, dug proces vezan za finansije i proizvodnju.

„Naravno, moguće je unapred naručiti opremu, koja još nije dostupna.

Teoretski, to bi moglo izgledati ovako. Unapred najavljujući da im je ova letelica potrebna, Turci bi platili deo ugovora.

Ako pretpostavimo da će Su-57 zaista biti isporučen Turskoj, onda će ga morati doraditi, kako bi bio kompatibilan u pogledu upravljanja i navigacionih sistema.

Zatim treba sprovesti testove – test i spoj sa turskom stranom.

Ovo je prilično dug put, ako se sada odluče da naruče seriju Su-57, dobiće je najmanje za tri godine, zaključio je general Popov.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …