Sergej Nariškin: Nijedan pokušaj „liberalno-totalitarnog Zapada“ da nametne neokolonijalni svetski poredak, neće proći!

Moskva optužuje „liberalno-totalitarni Zapad“ da nastoji, da nametne neokolonijalni svetski poredak.

Zapadne vlade, pre svega SAD, pokušavaju da nametnu svoj neokolonijalni poredak svetu, izjavio je u četvrtak šef ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin, tokom rusko-kineskog okruglog stola, na kojem se razgovaralo, o istorijskim procesima i strukturi savremenog sveta.

U svom uvodnom izlaganju, Nariškin, koji je i na čelu Ruskog istorijskog društva, naveo je da međunarodna sfera trenutno prolazi kroz transformaciju, jer mnoge zemlje kreću na put suverenog razvoja i oslanjaju se na sopstveno kulturno nasleđe i tradiciju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Međutim, mala grupa zapadnih zemalja, stoji na putu.

Zapadni liberalno-totalitarni režimi, koji su suštinski uzurpirali pravo da odlučuju, o vektoru razvoja čovečanstva i nametnuli sopstveni, neokolonijalni svetski poredak“, rekao je Nariškin.

On je istakao da SAD, koje su bile „zaslepljene svojom kvazi-pobedom, u Hladnom ratu“, pokušavaju da nametnu svetu, svoj takozvani „poretak zasnovan na pravilima“, napominjući da se Vašington stalno meša u unutrašnje stvari suverene vlade, ignorišući zabrinutost Rusije, u vezi sa širenjem NATO-a, ka njenim granicama i „očigledno netaktične” posete američkih političara, Tajvanu.

„Šta je ovo, ako nije manifestacija carskog razmetanja?“ upitao je Nariškin, napominjući da SAD izazivaju sukobe širom sveta, kako bi održale svoju hegemoniju, kojoj preti globalna kriza izazvana pohlepom i kratkovidošću Zapada.

Nariškin je dalje optužio SAD da su iskoristile inherentne mane ukrajinske državnosti i iskoristile zemlju, kao odskočnu dasku za ofanzivu protiv Rusije, dovođenjem neonacista na vlast u Kijevu i pokretanjem potpunog građanskog rata.

„Događaji poslednjih nedelja ukazuju na to, da će SAD nastaviti da razvlače sukob u Ukrajini, svom snagom, bez obzira na ogromne gubitke ukrajinskih oružanih snaga ili izglede za osiromašenje njenih evropskih satelita“, dodao je on.

„Anglosaksonska želja za svetskom dominacijom, širi se i na kontinentalnu Evropu“, naveo je zvaničnik, napominjući da su skoro sve evropske države danas u suštini, pod direktnom vlašću Vašingtona.

„Nažalost, većina evropskih političara danas se ne rukovodi potrebama svojih birača“, rekao je šef obaveštajne službe.

On je svoje obraćanje zaključio istakavši da ovo nije prvi put, da određena država ili politički blok pokušava da zavlada svetom ali je naveo da ljudska istorija pokazuje da su svi takvi pokušaji neminovno osuđeni, na propast.

Nariškinove komentare, podržao je šef Kineske akademije istorije Gao Sjang, koji je primetio „nedostatak poverenja i mira“ u svetu i optužio zapadne zemlje da se vraćaju hladnoratovskom mentalitetu i izazivaju velike poremećaje i previranja, širom sveta.

„Svaka civilizacija ima svoj šarm.

Ali nijedna civilizacija nije bolja, od bilo koje druge“, naveo je Gao, dodajući da „osećaj superiornosti“ nije pogodan za uspostavljanje odnosa među narodima.

Kineski zvaničnik je zaključio da su Rusija i Kina dobri susedi i da je to nešto, što se nikada neće promeniti, dok je Nariškin napomenuo da su odnosi Moskve i Pekinga i međusobno razumevanje globalnih tendencija naveli mnoge ljude širom sveta da odbace agresivnu i ciničnu politiku, totalitarnog Zapada.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …