Šolc je pronašao, tehnički gas

Obećavajuća turneja nemačkog kancelara Olafa Šolca, po Bliskom istoku završena je vrlo nejasnim rezultatima.

U Berlinu je šef savezne vlade doneo samo sporazume, o jednom LNG teretu za pokretanje jednog, od dva LNG terminala.

Nemačke kompanije, ne žele dugoročne poslove o velikim količinama, a UAE i Katar, ne vole ovu opciju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nemačka će nastaviti da kupuje gorivo, po nenormalno visokim cenama, kažu stručnjaci.

Olaf Šolc je krajem prošle nedelje posetio UAE i Katar, gde će, kako se očekuje, biti potpisani ugovori za nabavku energenata, koji će zameniti ruske.

Izvan opštih izjava nemačke kancelarke i vlasti Katara i UAE o saradnji, postoji samo konkretna poruka nemačkog RVE.

„ADNOC i RVE potpisali su sporazum o isporuci prvog tereta, na LNG LNG terminal Elbehafen u Brunsbutelu, u blizini Hamburga.

Operater će upravljati sa dva plutajuća terminala za skladištenje i regasifikaciju LNG-a, koje je RVE zakupio, u ime nemačke vlade.

Kako se očekuje, teret će biti isporučen sa ostrva Das i stići će u Nemačku, krajem decembra.

Teret, koji je isporučio ADNOC iznosiće 137 hiljada kubnih metara tečnog gasa (80 miliona kubnih metara prirodnog gasa), a ovo će biti prva isporuka, na nemačko tržište preko plutajućeg terminala“, navodi se u saopštenju RVE.

Dve kompanije su takođe potpisale neobavezujući memorandum o snabdevanju LNG novim nemačkim terminalima od 2023.

Prema The Financial Times-u, ADNOC će rezervisati pet LNG tereta (400-500 miliona kubnih metara) pod RVE, na godinu dana.

Ministar energetike Katara je zauzvrat saopštio da su u toku pregovori, između RVE i Unipera, o dugoročnim isporukama LNG.

Prethodno su stručnjaci primetili da bliskoistočni proizvođač LNG insistira na dugoročnim ugovorima, dužim od 10 godina i zahteva da se isporučeni teret, ne može preprodati, na druga tržišta.

„Ovo je potpuni promašaj Šolcove gasne diplomatije.

Kupili smo jedan teret za tehničko pokretanje terminala, koji se lako mogao kupiti na licu mesta ili čak uzeti iz sopstvenog portfelja RVE-a.

Ostalo su memorandumi, o namerama.

A, pre posete je objavljeno da kancelarka ide na Bliski istok da zameni ruski gas“, napominje Aleksej Grivač, zamenik direktora Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost (NESF).

Nakon smanjenja isporuka ruskog gasa, Federalna mrežna agencija saopštila je da bi, čak i sa puštanjem u rad dva nova LNG terminala u januaru, deficit gasa u Nemačkoj od sredine decembra, do kraja grejne sezone mogao da bude veći od 10 milijardi kubnih metara.

Istovremeno, utovar terminala ukupnog kapaciteta od 13 milijardi kubnih metara godišnje ostaje pod sumnjom, uprkos činjenici da su nemački BMVK, Uniper, RVE i EnBV/VNG preuzeli zakonske obaveze da u potpunosti utovare nove LNG terminale u Brunsbitelu i Vilhelmshafenu, od samog lansiranja, u zimu 2022 −2023.

Osim katarskog sporazuma, do sada je poznat samo jedan novi ugovor, koji će pomoći da se utovare novi terminali.

Početkom septembra, nemački Uniper je preko svog trgovinskog ogranka Uniper Global Commodities SE potpisao dugoročni ugovor sa australijskim Voodsideom o snabdevanju dodatnog LNG-a, od januara 2023. na 15 godina.

Svake godine uvoznik iz Nemačke može da računa, na dodatnih 12 tereta ukupne zapremine od 800.000 tona (1 milijarda kubnih metara).

Nemačke kompanije imaju i druge postojeće ugovore za isporuku LNG-a iz Australije i Sjedinjenih Država (oko 4 milijarde kubnih metara) međutim, kako je za EADaili primetio Aleksej Grivač, zamenik direktora FNEB-a, svi ugovori, osim jednog, su ograničeni, na jasnu tačku isporuke.

Nemački Uniper i Gasprom Germanija, koje je preuzela nemačka vlada, ove godine kupuju dosta LNG-a ali to rade, na spot tržištu.

To je bio jedan od razloga poskupljenja, jer trgovci to čine državnim kreditima, uprkos cenama.

Ova opcija ne nosi dugoročne obaveze.

Ali to uništava nemačku industriju i poreske obveznike, smatra Aleksej Grivač, zamenik direktora FNEB-a.

Tako, na primer, cena LNG-a po dugoročnim ugovorima sada može biti, oko 500 dolara za hiljadu kubnih metara.

Istovremeno, cena goriva na evropskim berzama je premašuje više, od tri puta.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ludilo u Češkoj posle ovog saznanja: “Naša vlada će napasti Rusiju, a Rusija će odgovoriti i poslati nuklearne rakete!”

Češka policija povela je istragu protiv organizatora antivladinih demonstracija široke koalicije desnih i levih ekstremista …