EU preti Srbiji! – Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sa Kosovom nije potpisan nikakav sporazum o „normalizaciji“.

Srbija nije pristala na predlog EU o „normalizaciji“ odnosa sa otcepljenom pokrajinom Kosovom, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u utorak gostujući na nacionalnoj televiziji.

On je dodao da se Beograd suočava sa pretnjama iz Brisela ali i dalje odbija da razgovara o priznanju Kosova i njegovom pristupanju UN.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Njegove reči usledile su dan, nakon što je visoki diplomata EU Žozep Borel na Tviteru rekao da i Beograd i Priština podržavaju francusko-nemački predlog za „put, ka normalizaciji“ odnosa Srbije i Kosova.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je tada rekao da je ponudio da potpiše plan, ali da je Vučić to odbio, iako je očigledno „pristao“.

Vučić je u utorak, međutim, rekao da se strane „nisu složile“, već su se jednostavno dogovorile o nastavku razgovora.

On je dodao da „u Briselu ništa nije potpisano“.

Srbija je „spremna da radi na implementaciji mnogih [tačaka] ovog plana“, rekao je Vučić ali Beograd i dalje ne želi da razgovara o „međusobnom priznanju“, kao ni o pristupanju Kosova UN.

Srbija nije sklopila nikakve “tajne sporazume”, rekao je predsednik i dodao da “ni jedan sporazum nije skriven” i da “nema šta da krije”.

Vučić je Borelovu izjavu nazvao i „veoma nejasnom” i rekao da je spreman da razgovara o „konceptu” normalizacije.

Vučić je obećao da nikada neće potpisati nikakvo „formalno ili neformalno priznanje Kosova“, sve dok je on predsednik Srbije.

On je takođe priznao da se Beograd suočava sa pritiskom Brisela i da bi posledice odbijanja plana bile zaustavljanje integracije Srbije u Evropsku uniju i povlačenje investicija EU.

„Trenutno imamo 80.000 ljudi, koji rade samo u fabrikama u nemačkom vlasništvu.

Zapretili su nizom drugih mera, među kojima i da će Srbija postati parija izolovana od [ostatka] sveta“, rekao je Vučić.

U planu EU, koji je objavila Služba za spoljne poslove bloka, kaže se da će Srbija i Kosovo „razvijati normalne, dobrosusedske odnose međusobno na osnovu jednakih prava“ i da će njihov dijalog biti vođen principima UN, uključujući „one suverenih“, kao jednakost svih država“.

EU je insistirala na tome da Srbija prizna nezavisnost Kosova, kao preduslov za ulazak u blok, iako to ne priznaje, ni pet zemalja članica – Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …