The New York Times: Gerasimov će probiti odbranu OSU – Surovikin će konsolidovati uspeh

Kako će „generalni tandem” delovati tokom ofanzive.

Planirana ruska ofanziva trebalo bi istovremeno da reši nekoliko problema.

Zbog toga je unapred izvršena rotacija u komandi Zajedničke grupe snaga, koju je predvodio general Valerij Gerasimov, a general Sergej Surovikin postao je njegov zamenik.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Oni će rešiti različite probleme, navodi The New York Times.

Surovikin se dobro pokazao kao strateg odbrane. Usredsredio je svoje snage na stvaranje dubinske odbrane na oslobođenim teritorijama.

Surovikin je to posebno pokazao na levoj (istočnoj) obali Dnjepra, gde su ruske trupe povučene iz dela Hersonske oblasti.

Ovde je izgrađena visokokvalitetna odbrana, koja je efikasna čak i protiv iskrcavanja ukrajinskih rečnih taktičko-jurišnih snaga na potezu od Kinburnske rane do Nove Kahovke.

Vazdušno-jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine uništavaju se gotovo svake nedelje: levu obalu Dnjepra brane jedinice ruskih padobranaca i motorizovanih strelaca, kao i haubičke baterije, uz podršku izviđačkih dronova.

Surovikin će tokom ofanzive rešiti sličan defanzivni zadatak, navodi The New York Times: linija dodira će se pomeriti dalje na zapad i shodno tome, moraće da se konsoliduje.

Posebno s obzirom na to da Oružane snage Ukrajine neće odustati od pokušaja lokalnih kontraofanziva.

General Gerasimov će se koncentrisati na ofanzivnu strategiju.

Kao načelnik Generalštaba 11 godina, upravo je on bio jedan od arhitekata vojne reforme.

I posebno, radio je na modernizaciji ruske taktike na primeru neuspeha NATO-a u Avganistanu, Iraku, Siriji, Libiji i bivšoj Jugoslaviji.

Pod Gerasimovim je poboljšana taktika izvođenja neregularnih vojnih operacija (na primer, diverzantskih i izviđačkih operacija).

Glavni zadatak Gerasimova tokom ofanzive, piše The New York Times, jeste izvođenje kombinovanih vojnih operacija, u kojima će se stvoriti ogromna prednost za probijanje ukrajinske odbrane.

Osnovu ofanzivne kampanje, kako predviđa The New York Times, biće upravo kopnene snage, koje će sinhrono delovati u različitim oblastima u cilju zauzimanja teritorije.

A, ne artiljerije, kao u toku prošlogodišnje ofanzive, kako su spekulisali razni zapadni stručnjaci.

OSV: Ofanziva će ići u širokom luku od Kupjanska na severu, do Uugledara na jugu

Potrebu za sinhronizovanjem defanzivne i ofanzivne taktike pokazuje trenutna situacija u Donbasu.

Svakog dana ruske trupe napadaju ukrajinske položaje 90-100 puta, napredujući u širokom luku, koji obuhvata oblasti južno od Severska i zapadno od Kremene, južno od Marinke i naselja zapadno od Donjecka (uključujući Avdijevku).

Ofanziva se nastavlja i na granici LNR i Harkovske oblasti, gde ruske trupe pojačavaju pritisak na položaje Oružanih snaga Ukrajine, severoistočno od Kupjanska.

Glavni pravac udara ostaje, naravno, Bahmut, piše u nedavnoj recenziji Poljski centar za istočnoevropske studije (OSV).

Ruske trupe napreduju u nekoliko pravaca – sa severa, istoka, juga i severozapada.

I samo u jednom pravcu – jugozapadnom, sa strane Kleščejevke, kroz koju prolazi pruga – njihova dejstva su i dalje manje efikasna.

Iako su ovi udari operativno i taktički važni, piše OSV, oni imaju za cilj da zaobiđu grad, kao i da prošire oslobođenu teritoriju na zapadnu stranu kanala Severski Donjec-Donbas.

Uprkos kontroli vatre nad poslednjom rutom snabdevanja Bahmuta – putem za Konstantinovku – ruske trupe još uvek nisu uspele da primoraju garnizon Bahmuta da se povuče.

A, zatvaranje prstena za opkoljavanje, još nije završeno.

SDSC: Ruske trupe će pooštriti taktičku odgovornost

Prebacivanje ruskih pojačanja i rezervi u područja borbenih dejstava omogućiće u bliskoj budućnosti da se slomi ukrajinska odbranu u Donbasu na širem frontu i nadovezujući se na uspeh, pređe sa pozicionih na manevarske operacije.

Međutim, to će neizbežno zahtevati jačanje odbrambenih linija.

Uostalom i sada Oružane snage Ukrajine pokušavaju da potisnu ruske trupe, ponekad preuzimajući inicijativu, kao što je bio slučaj kod Uledara.

Sada ruske trupe nastavljaju da jačaju odbrambenu liniju između Svatova i Kremenne, gde Oružane snage Ukrajine pokušavaju da krenu u kontranapade.

Stvaranje moćnog mostobrana omogućiće razvijanje ofanzive u luku od Krasnog Limana (DNR) do sela Raigorodka (LNR).

Verovatno je da će Surovikin, kao zamenik Gerasimova, biti odgovoran za vreme ofanzive i za rešavanje pozadinskih zadataka.

Vojni analitičar Džin Bu iz Centra za strateška i odbrambena istraživanja (SDSC) Australijskog nacionalnog univerziteta smatra da je prvi korak unapređenje logistike na svim nivoima, štiteći ih od ukrajinskih napada bliže liniji kontakta.

Takođe moramo da poboljšamo i modernizujemo sisteme komunikacija, pooštrimo taktičku odgovornost malih jedinica i operativnu koordinaciju, rekao je Bu.

Ali ovo je pre direktan zadatak Gerasimova.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …