Viktorija Nuland zapretila Nigeru gubitkom suvereniteta, ako angažuje „Vagnerovce”!

„Na današnjim sastancima stekla sam osećaj da ljudi, koji su ovde preduzeli ovu akciju veoma dobro razumeju rizike za svoj suverenitet, kada je Vagner pozvan da uđe“, naglasila je Nulandova.

Vršilac dužnosti zamenika američkog državnog sekretara Viktorija Nuland otputovala je u Niger gde se sastala sa predstavnicima novih vojnih vlasti i upozorila ih da ne traži pomoć privatne ruske vojne kompanije „Vagner”.

Na konferenciji za medije Nulandova je otkrila da se u glavnom gradu Nijameju sastala sa šefom odbrane vojne vlade Musom Barmuom i još trojicom visokih komandanata.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ona je pregovore opisala kao „izuzetno iskrene i ponekad prilično teške”.

Nulandova je rekla da je pozvala vođe državnog udara da „čuju našu ponudu da pokušamo da sarađujemo sa njima kako bismo to diplomatskim putem rešili i vratili se na ustavni poredak”.

Ona se osvrnula na nedavne medijske izveštaje da je nova vojna vlada Nigera zatražila pomoć „Vagner grupe” da učvrsti svoju poziciju.

Prema rečima američkog zvaničnika, ona je „pokrenula pitanje Vagnera i njegove pretnje onim zemljama u kojima je prisutan“.

„Na današnjim sastancima stekla sam osećaj da ljudi koji su ovde preduzeli ovu akciju veoma dobro razumeju rizike za svoj suverenitet kada je Vagner pozvan da uđe“, naglasila je Nulandova, prenosi RT.

Viktorija Nuland poznata je široj javnosti zbog uloge u zbivanjima na Majdenu uoči puča 2014. godine kada je delila resore u vladi i peciva ukrajinskim demonstrantima zahtevajući da njihova zemlja prihvati prozapadni kurs.

Nulandova je ušla u centar pažnje nakon što je u javnost procurio telefonski poziv u kojem je razgovarala o mogućim naslednicima tadašnjeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Politika

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …