Dodik: Evo kako Hrvatska radi na sramnom umanjenju žrtava jasenovca…

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je bilo kakvu mogućnost da postoji državni projekat Srbije i Republike Srpske, koji ima za cilj da uveća broj žrtava u Jasenovcu.

Dodik je to rekao za Srnu, upitan da prokomentariše tvrdnje vladike pakračko-slavonskog Jovana koji je, kako su preneli mediji u BiH, rekao da je slučaj revizionizma u Srbiji i Republici Srpskoj masivan kada je reč o broju žrtava u Jasenovcu.

Dodik je naglasio da niko u Republici Srpskoj i Srbiji ne govori napamet o broju žrtava bilo gde, a pogotovo u Jasenovcu, i istakao da mu nije jasno odakle ta izjava vladike Jovana.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Odlučno odbacujem bilo kakavu mogućnost da je državni projekat Srbije i Republike Srpske da se uveća broj žrtava u Jasenovcu.

O zločinu u Jasenovcu su se vodile i vode mnoge naučne i druge rasprave, postoje razni izvori, činjenice i podaci”, naglasio je Dodik.

On je naveo da „komunistička vlast nije dozvolila da se utvrdi tačan broj žrtava, a same ustaše su prikrivale taj broj kroz razne oblike spaljivanja i utapanja žrtava, tako da svaka žrtva nije mogla biti identifikovana”.

Dodik je rekao da ga je posebno pogodio deo izjave gde vladika, kako je rekao, pokušava da negira samo one izvore sa srpske strane koji govore o broju stradanja, a nije pomenuo one sa hrvatske koji maksimalno umanjuju taj broj.

„Iz Hrvatske dolaze sramni podaci, koji govore da je u Jesenovcu bilo tek 35.000 do 80.000 žrtva”, rekao je Dodik.

On je podvukao da je nepobitna činjenica da je Jasenovac bio masovno mesto ubistva Srba u Drugom svetskom ratu i da to niko ne može da opovrgne.

Kako je prethodno preneo Klix.ba, vladika Jovan je na na tribini Srpskog privrednog društva „Privrednik” u Zagrebu rekao da „mi imamo sada slučaj revizionizma u Srbiji i Republici Srpskoj, koji je masivan s naše strane”.

„To je podrška lažnoj priči sa profesorom Gideonom Grajfom koji se pojavio u Srbiji. Svi istoričari znaju ko je on, da je cirkus, jer Grajf govori o milion i 400.000 žrtava Jasenovca.

Znači ne više ni o 700.000, nego milion i 400.0000”, rekao je vladika.

On je optužio struku da ćuti, kao što je, kako je naveo, „ćutala u drugoj polovini osamdesetih, kada su pesnici i novinari otvarali ključna pitanja problema na području bivše Jugoslavije”.

„A, Branko Petranović veliki porifej piše pohvalu za knjigu Milana Bulajića, gde on govori o milion i 100.000 žrtava Jasenovca”, rekao je vladika.

Tvrdi da „niko ne bi trebalo da se zavarava, jer je projekat revizije zapravo državni projekat Srbije”.

„Postavlja se pitanje etike u struci istoričara. Imamo državni projekat revizije, nemojmo se zavaravati.

U Srbiji struka ne postoji, ponaša se kao da se to dešava u drugoj zemlji”, smatra vladika Jovan, prenosi Tanjug.

Politika

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …