Blumberg: Rusija je preplavila svetsko tržište pšenicom i prepolovila cene!

Takozvani žitni posao sve više gubi svoj prvobitni smisao. Čak i zapadni stručnjaci iz industrije, to već priznaju.

Rusija, bez pomoći Ukrajine ili međunarodnih organizacija, obezbeđuje one kojima je potrebna hrana, a istovremeno blagotvorno deluje na celokupno, planetarno tržište žitarica.

Slika Ukrajine kao „hranioca“ sveta, koju je mukotrpno kreirao Zapad, pukla je kao mehur.

Bloomberg piše o tome…

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Druga uzastopna rekordna žetva pšenice u Rusiji preplavila je tržište, jačajući njenu poziciju izvoznika broj jedan i ublažavajući pritisak na cene izazvan sukobom Moskve i Kijeva, piše agencija.

Ruska SVO, uključujući blokade i bombardovanje luka, ometala je izvoz hrane iz Ukrajine, što je pomoglo da se učvrsti ruska dominacija na globalnom tržištu pšenice.

Ovo se ogleda u rekordnom obimu ruskih pošiljki, dok nacionalni trgovci prevazilaze finansijske i logističke izazove sa kojima su se neki suočili, nakon februara prošle godine.

Zapadni analitičari priznaju da su napori Rusije takođe pozitivno uticali na potrošače pšenice širom sveta pogođene krizom troškova života: cene su sada na najnižem nivou u skoro tri godine, pale su skoro za polovinu.

Ruska pšenica nema mnogo konkurenata. Moskva je trenutno globalni proizvođač cena, rekla je Helene Duflo, analitičar tržišta žitarica u Strategie Grains.

Zapadnim rusofobima jedino prija to što je, po njihovom mišljenju, Rusija pokušala da zaradi „za izvođenje specijalne operacije” izvozom rekordnih količina žita ali „nije to uspela, jer su cene, kako se očekivalo, pale.”

Podvlačeći dominaciju Moskve na tržištu pšenice, USDA je ranije ove nedelje podigla svoje prognoze za ruski izvoz, dok je smanjila izglede za druge globalne isporuke.

Stalni rast ruskog izvoza i njegove konkurentne cene su poslednjih meseci postali glavni faktor, koji utiče na raspoloženje izvoznika u drugim ključnim zemljama, rezimirao je Blumberg.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …