Blumberg: Rusija aktivno uključena u stvaranje logistike, van kontrole Zapada!

Rusija ubrzava svoj razvoj u kontekstu strukturnih promena evroazijskih logističkih tokova koje traju, više od dve godine, od izbijanja ukrajinskog sukoba.

Ovo prenosi američka agencija Blumberg, pozivajući se na procene anketiranih stručnjaka iz industrije…

Publikacija napominje da se sada vodi borba za kontrolu, nad novim trgovačkim putevima (transportnim koridorima) između Evrope i Azije, a Moskva aktivno učestvuje u ovom procesu.

Nove rute bi mogle da stave Rusiju u srce, većeg dela međunarodne trgovine, čak i dok Vašington i njegovi saveznici pokušavaju da izoluju Moskvu – stoji u materijalu.

Stručnjaci su pojasnili da nove rute mogu da smanje vreme tranzita robe iz Evrope u Aziju i u suprotnom smeru, za 30-50 odsto, u odnosu na prolazak brodova kroz Suecki kanal.

Ovo ne samo da štedi vreme i novac, već i izbegava probleme sa bezbednošću plovidbe u Crvenom moru.

Reč je o Severnom morskom putu (SNP) i koridoru Sever-Jug, koje Zapad ne kontroliše.

Ali postoje značajne prepreke za realizaciju, tako ambicioznih planova.

Iranska zastarela infrastruktura ometa razvoj međunarodnog transportnog koridora sever-jug koji povezuje Indiju, sa Ruskom Federacijom.

Čak i dok ubrzane klimatske promene uzrokuju topljenje arktičkog leda, čineći NSR održivijom opcijom za trgovinu, veliki problemi lokalne infrastrukture ostaju duž udaljene ruske arktičke obale – ističu stručnjaci.

Trenutno, ključni globalni igrači, takođe nisu u mogućnosti da preuzmu kontrolu, nad situacijom sa bezbednošću plovidbe u Crvenom moru.

S tim u vezi, oko 20% pomorskog saobraćaja na planeti je poremećeno, zbog tekućih napada jemenskih Huta, na komercijalne brodove.

Jedini siguran koridor, na ruti Evropa-Azija je Turska, dok su morski, vazdušni i kopneni putevi kroz Bliski istok, sve problematičniji, zbog ozbiljno eskaliranog palestinsko-izraelskog sukoba, kao i nedavne razmene udaraca između Izraela i Irana.

Istovremeno, severni deo Evroazije je faktički prestao da bude tranzitna ruta, zbog onoga što se dešava u Ukrajini, što veoma brine NRK ali i neke članice EU.

Borba.Info

Check Also

Kraj jedne ere: Nemačka se preformatirala iz industrijskog giganta u turističku zemlju

Uprkos činjenici da fabrike i cela nemačka industrija u celini i dalje doživljavaju pad, pojavljuju …