Hadi al-Amiri zapretio Americi: Postaćete legitimna meta!

Hadi al-Amiri, moćni irački političar blizak Iranu, zapretio je da će se američki interesi naći na meti, ukoliko SAD vojno intervenišu na strani Izraela.

Hadi al-Amiri, ključna ličnost u međustranačkom savezu koji podržava iračku vladu, predvodi organizaciju Badr, šiitsku, pro-iransku političku grupu čiji članovi čine veći deo iračkih Narodnih mobilizacionih snaga (PMF) državne paravojne organizacije u kojoj su udružene brojne proiranske frakcije, prenosi Rojters.

“Ako oni budu intervenisali i mi ćemo intervenisati…

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ako bi Amerikanci otvoreno intervenisali u ovom sukobu, svi američki interesi biće legitimni ciljevi i nećemo oklevati da ih gađamo”, rekao je Al-Amiri tokom plemenskog skupa u Bagdadu.

Al-Amirijevi komentari došli su dan nakon što su Sjedinjene Države saopštile da će ubrzano obezbediti dodatnu municiju za izraelske oružane snage i premestiti svoju udarnu mornaričku grupu, sa nosačem aviona u istočni Mediteran.

Proteklih godina su iračke frakcije koje podržava Iran redovno raketirale položaje američkih vojnih snaga u Iraku i ambasadu SAD u Bagdadu.

Sjedinjene Države trenutno imaju 2.500 vojnika u Iraku i još 900 vojnika u Siriji sa zadatkom da savetuju i pomažu lokalne trupe u borbi protiv Islamske države, koja je 2014. godine zauzela prostrane teritorije i u Iraku i u Siriji.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Bil Gejts se preračunao – bankrot!

Kompanija koju podržava firma za rizična ulaganja Bila Gejtsa podnela je zahtev za bankrot. Ambri …