Naveden razlog zašto Amerika neće ući u širi sukob u Ukrajini

NATO neće učestvovati u neprijateljstvima u Donbasu u slučaju zaoštravanja sukoba u znak podrške Ukrajini zbog straha od Rusije, smatra Oleg Vološin, poslanik Vrhovne rade iz stranke ”Opoziciona platforma – Za život”.

“Ako danas u Donbasu započne velika konfrontacija u razmerama uporedivim sa 2015. godinom … Ne znam kako će se voditi pregovori, kakve će se odluke donositi, ali sa sigurnošću mogu reći da se NATO neće boriti.

Pogotovo sada , kada je Rusija pokazala uvođenje hipersoničnih raketa u upotrebu i niza drugog naoružanja, koje je čak i bez nuklearnog oružja sposobno da napadne ključne kontrolne centre Zapada. Radi Ukrajine u Vašingtonu niko neće ustati“, rekao je Vološin u sredu na TV kanalu Peršij nezaležnij.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti su ranije više puta optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari zemlje.

U januaru 2015. godine Vrhovna Rada je usvojila izjavu u kojoj se Ruska Federacija naziva „zemljom agresorom“. Rusija negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim.

Moskva je više puta izjavila da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

(pravda.rs)

Check Also

Pravoslavlje u borbi za čast i nezavisnost otadžbine!

Poziv Patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila da se proglasi božićno primirje u Ukrajini i …