Borel: Evropa nije na ivici rata! Americi je bolje da razmišlja, šta ćemo za gas!

Visoki diplomata EU Žozep Borel kaže da se Brisel ne slaže sa procenom Vašingtona, da je rat iza ugla.

EU ne deli zabrinutost Amerike, da je evropski kontinent na ivici rata velikih razmera, zbog predstojeće ruske invazije na Ukrajinu, rekao je u utorak šef diplomatije EU.

Govoreći tokom putovanja u SAD, visoki predstavnik za spoljne poslove, Žosep Borel, umanjio je strahove da je ozbiljan sukob na čekanju.

„Ne bih rekao da smo uoči potpunog rata, u stilu drugog svetskog rata, jer ne verujem da će Rusija napasti Ukrajinu, kao što je Hitler napao Sovjetski Savez 1941. godine“, navodi se u diplomatiji EU.

„Ne mislim da se suočavamo sa trenutnom borbom, klasičnom borbom, sa tenkovima i pešadijom i okupacijom gradova i invazijom teritorije.

Borel je takođe odbacio tvrdnje američkih zvaničnika da je ovo najteža kriza u Evropi, od kraja Drugog svetskog rata.

Prema evrokrati, Moskva gomila trupe na zapadnoj granici NATO-a, u pokušaju da izvrši pritisak na vojni blok, koji predvode SAD, da ponovo pregovara, o trenutnoj bezbednosnoj arhitekturi u Evropi, posebno primećujući želju Moskve, da zaustavi svoje širenje na istok.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta izjavio, da njegova zemlja proširenje NATO-a, vidi kao pretnju svojoj nacionalnoj bezbednosti.

Konkretno, primarna briga Moskve je mogućnost, da se Ukrajina i Gruzija, kao njeni susedi, pridruže bloku.

Prema rečima ruskog lidera, proširenje NATO-a, krši obećanje dato Sovjetskom Savezu na kraju Hladnog rata, da se neće pomerati „jedan inč na istok“.

Prošle nedelje, Bela kuća je otkrila da više neće nazivati rusku invaziju na Ukrajinu „neminovnom“, nakon optužbi ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, da zapadne nacije preuveličavaju pretnju, koju predstavlja Moskva.

Kremlj je takođe optužio Vašington za zastrašivanje, a portparol Dmitrij Peskov je izjavio, da SAD „razvijaju histeriju“, oko Ukrajine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …