OVO JAKO BOLI: Otkriveno koliki je pad Velike Britanije, posle sankcija Rusiji…

Ekonomske mere uvedene Moskvi trebalo bi da smanje životni standard u Velikoj Britaniji za 2.500 funti po domaćinstvu 2022. godine.

Izveštaj objavljen u utorak predviđa da će životni standard u Velikoj Britaniji ove godine biti smanjen za 2.500 funti (3.285 dolara) po domaćinstvu, pošto su je inflatorni pritisak i sporija ekonomija pogodili nakon što je Zapad uveo niz ekonomskih sankcija Rusiji.

Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR) tvrdi da će životni standard u Britaniji pretrpjeti najveći udar, od početka evidencije 1955. godine, pošto globalne cijene roba i inflacija rastu, kao odgovor na sankcije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

CEBR je prepolovio svoju prognozu rasta za Veliku Britaniju u 2022. sa 4,2% na 1,9% i predviđa lošiju situaciju u 2023. godini, sa smanjenjem procene rasta sa 2% na 0%, što bi dovelo do zastoja privrede.

Situacija će „verovatno” staviti britanskog kancelara Rišija Sunaka, „pod dalji pritisak da ekonomiju stavi u poluratno okruženje”, kada bude dao svoju prolećnu izjavu 23. marta, saopštio je CEBR.

Međutim, grupa nije navela tačno, koje korake bi kancelarka trebalo da preduzme, da zaštiti britansku ekonomiju.

Sunak još nije rekao da će održati govor o budžetu, ukazujući da vlada nije spremna da ide putem, koji je predložio CEBR.

CEBR je ukazao da bi situacija mogla da se pogorša za Veliku Britaniju, napominjući da ova procena „ne treba da bude čak ni najgori slučaj pretpostavke“ i da pretnja embargom na naftu od strane Rusije, nije razmatrana u izveštaju grupe.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …