Šef NATO-a: Ukrajini potrebno više oružja, pre mirovnih pregovora!

Vojni blok predvođen SAD želi „prihvatljivo političko rešenje“ za sukob između Kijeva i Moskve, kaže Jens Stoltenberg.

Sukob između Ukrajine i Rusije će se verovatno završiti pregovorima, zbog čega Kijev treba da dobije više naoružanja, tvrdi generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

„Svi želimo da se ovaj rat završi“, rekao je Stoltenberg u svom govoru na 68. godišnjem zasedanju Parlamentarne skupštine NATO-a, u Madridu u ponedeljak, dodajući da je vojnom bloku predvođenom SAD važno, kako će se sukob tačno završiti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Moramo da shvatimo da će se ovo najverovatnije završiti u nekoj fazi za pregovaračkim stolom.

Ali takođe moramo znati da ishod tih pregovora u potpunosti zavisi, od snage na bojnom polju“, rekao je šef NATO-a.

„Dakle, ako želimo ishod, koji je prihvatljiv za Ukrajinu… najbolji način da to postignemo je da pružimo vojnu podršku Ukrajini“, rekao je on.

Članice NATO-a „moraju biti spremne da podrže Ukrajinu na duge staze“, rekao je Stoltenberg, pozivajući zakonodavce da nastave da se zalažu za veću pomoć Kijevu, u svojim zemljama.

Stoltenberg je priznao da ova pomoć „ima svoju cenu“ za članice NATO.

„U našim zemljama mnogi se suočavaju sa krizom troškova života.

Računi za energiju i hranu rastu.

Ovo su teška vremena za mnoge“, istakao je on.

Međutim, šef NATO-a je tvrdio da će zapadne zemlje morati da plate „mnogo veću cenu“, ako Rusiji bude dozvoljeno da ostvari pobedu u Ukrajini, jer bi to signaliziralo drugim „autoritarnim režimima“ da svoje ciljeve mogu postići silom, što bi „učiniti svet opasnijim“.

Stoltenberg je takođe upozorio da bi „bila velika greška potceniti Rusiju“, jer Moskva „zadržava značajne vojne kapacitete i veliki broj trupa“.

Visoki ruski zvaničnici su više puta govorili da je Moskva spremna da pregovara o nagodbi sa Ukrajinom, optužujući Kijev da ne želi da razgovara i namerno postavlja nerealne uslove za dijalog.

Rusija je sukob u Ukrajini opisala, kao „proki rat“, koji protiv nje vode SAD i NATO.

Moskva je dosledno kritikovala isporuke oružja Ukrajini od strane zapadnih zemalja, rekavši da one samo produžavaju borbe i povećavaju rizik, od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ludilo u Češkoj posle ovog saznanja: “Naša vlada će napasti Rusiju, a Rusija će odgovoriti i poslati nuklearne rakete!”

Češka policija povela je istragu protiv organizatora antivladinih demonstracija široke koalicije desnih i levih ekstremista …