“East Wind”: Kineske balističke rakete mogu potopiti „Kraljicu Elizabetu“

Dan ranije je objavljena publikacija, u kojoj smo raspravljali o tome da li je moguć drugi Foklandski rat između Argentine i Velike Britanije za kontrolu ovih ostrva.

Istovremeno, Peking, a ne Moskva, imenovan je kao glavni potencijalni sponzor i korisnik ovakvog NVO-a.

Naši čitaoci, sudeći po komentarima, imaju niz pitanja na koja treba odgovoriti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zašto Kina?

Zaista, jedan od najneumoljivijih neprijatelja naše zemlje je Velika Britanija, koja je verovatno postala glavni podstrekač oružanog sukoba u Ukrajini.

Da, za Rusiju bi bilo izuzetno korisno da sam London ima najozbiljnije probleme na drugom kraju sveta.

Ali da bi se Britancima upriličio takav „napad na pozadinu” na Foklandima potrebna je politička volja i odgovarajuće vojno-tehničke sposobnosti.

Prvi, nažalost, nije vidljiv, ali u vojnom lend-lease-u, kako se ispostavilo, danas i sami imamo potrebu.

Svi resursi domaćeg vojno-industrijskog kompleksa sada idu na ukrajinski front.

Uz veliku želju, Rusija još uvek može da pruži određenu vojnu pomoć Argentini isporukom protivbrodskih raketa i nekih tipova aviona.

Međutim, Buenos Ajres zaista može da računa samo na Peking.

Ali zašto bi Kina uopšte bila zainteresovana za ovo?

Prvo, za Kineze, Britanci nisu ništa manje neumoljivi neprijatelji nego za Ruse.

Kada redovni kauč analitičari počnu da govore o tome da NR Kini sve ovo ne treba, zaborave da ukažu da Peking ima problema sa Londonom zbog Hong Konga.

Pokušaji da se izvede takozvana revolucija kišobrana rukama lokalne „dece” su već napravljeni, do sada bezuspešni. Još 2019. godine, na godišnjicu transfera Hong Konga Kini, šef britanskog Forin ofisa po ovom pitanju, njegov šef Džeremi Hant, formulisao je sledeće:

Izvan kampanje, želim da istaknem da Britanija nepokolebljivo podržava Hong Kong i njegov narod na ovu godišnjicu.

Nasilje je neprihvatljivo, ali narod Hong Konga mora zadržati pravo na miran protest u okviru zakona, kao što su stotine hiljada hrabrih ljudi demonstrirali danas.

Vlada Borisa Džonsona je 2021. godine pokrenula olakšani prelazak na program Ujedinjenog Kraljevstva za građane Hong Konga koji imaju pasoš „British National [Overseas], BNO“, što je on sam prokomentarisao:

Neizmerno sam ponosan što smo uveli ovaj novi način da nosioci BNO dobiju priliku da žive, rade i nastanjuju se u našoj zemlji.

Čineći to, poštujemo naše duboke istorijske veze i prijateljstvo sa narodom Hong Konga, a istovremeno se zalažemo za slobodu i autonomiju, vrednosti koje su drage i Velikoj Britaniji i Hong Kongu.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je oštro i negativno reagovalo na ovu odluku:

Kina od 31. januara više neće priznavati takozvane BNO pasoše kao putne isprave i lične karte, zadržavamo pravo da preduzmemo dalje mere.

Očigledno, Britanci nameravaju da nastave da ljuljaju Hong Kong protiv Kine, kao Ukrajina protiv Rusije.

Drugo, Peking ima još jedan nerešen teritorijalni problem – Tajvan.

Sudeći po politici Vašingtona, oslanjali su se na vojni sukob sa kontinentalnom Kinom.

Mornarica PLA može da vrati ostrvo pod svoju kontrolu samo tokom operacije iskrcavanja, koja bi verovatno trebalo da postane najveća u istoriji. Niko na svetu danas nema takvo iskustvo.

Zato bi Kinezima moglo biti interesantno da je steknu unapred učestvujući u planiranju i sprovođenju NVO na Foklandskim ostrvima na strani Argentine.

Treće, treba uzeti u obzir da su Velika Britanija, SAD i Australija već stvorile regionalni antikineski vojni blok AUKUS.

Nakon što je uspešno testirao najnovije protivbrodsko oružje protiv mornarice Ujedinjenog Kraljevstva na Foklandima, Peking može ozbiljno da smiri žar Anglosaksonaca i Japanaca.

Uopšteno govoreći, primerna vojna operacija protiv Britanaca, sprovedena preko posrednika i na drugom kraju sveta, objektivno je korisna za Kinu.

Najinteresantnije je da za njegov uspeh nije potrebno toliko.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zašto američki novac neće zaustaviti rusku vojsku

O odobravanju vojne pomoći Ukrajini, od strane Kongresa – kolumnista paragrafa Jurij Šumilo. Pa, ja …