Ukrajina ima problem sa zapadnom municijom i sistemima!

Ukrajina ima problem sa zapadnom municijom i sistemima, zbog moćnih ruskih elektronskih sistema.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov priznao je u intervjuu za “Fajnenšel tajms” da ruski sistemi za elektronsko ratovanje mogu da spreče rad GPS navođene municije i višestrukog raketnog sistema HIMARS.

Prema njegovim rečima, municija za artiljeriju vođena GPS-om, kao i višestruki raketni sistem (MLRS) kao što je HIMARS, bili su “veoma precizni” ali moćni ruski elektronski sistemi su našli načina da ih suzbiju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ukrajina je postala poligon za testiranje NATO oružja, piše FT, navodeći da je ta istočnoevropska zemlja dala Zapadu idealan uvid u performanse vojne opreme koju koriste protiv Rusije.

“Zapadni saveznici Kijeva stvarno mogu da vide da li njihovo oružje funkcioniše, koliko je efikasno i da li treba da se unapredi.

Za vojnu industriju sveta, ne možete izmisliti bolji poligon za testiranje”, naveo je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov.

SAD su tako Kijevu isporučile “patriot”, jedan od najnaprednijih PVO naoružanja, a isto tako, Ukrajina je dobila i američko norveški protivvazdušni sistem “nasams” i novorazvijeni nemački “iris-T”.

Ovo je, dakle, prvi put da su svi različiti sistemi NATO nivoa zajedno stavljeni na probu.

“Zapadni artiljerijski sistem je poput mercedesa u poređenju sa ruskim automobilom iz sovjetske ere ali naoružanje NATO klase je takođe pokazalo svoje nedostatke.

Postalo je očigledno da ovi sistemi nisu namenjeni za tako intenzivan rat.

Svima je potreban odmor posle dva ili tri minuta paljbe maksimalnom brzinom, što, ipak nije slučaj sa sovjetskim puškama”, u kojem ruska artiljerijska mašina puca bez prestanka i neselektivno, kaže konsultant za industriju naoružanja Petro Pjatakov.

On za “Fajnenšel tajms” kaže da postoji aktivan interes zapadnih proizvođača artiljerije da dobiju povratne informacije od ukrajinskih vojnika kako bi uklonili nedostatke svog arsenala.

“Nisu samo Ukrajinci ti koji uče kako da se bore u modernom ratu visokog intenziteta. Uče takođe i Rusi.

Postoji rizik da će zapad zaostati po pitanju taktike na bojnom polju osim ako hitno ne usvoji lekcije koje treba naučiti”, istakao je jedan zapadni savetnik za odbranu.

Ekspert Kraljevskog instituta za ujedinjene usluge istraživačkog centra sa sedištem u Londonu Džek Votlin naveo je Zapad, iako naučio mnogo o tome kako ruski sistemi funkcionišu na taktičkom nivou, mnogo toga i otkrio svojim neprijateljima.

“S druge strane, Zapad je izložio mnogo sopstvenih mogućnosti Rusiji i Kini i zbog toga će morati da promeni način rada svoje opreme kako bi zadržao konkurentsku prednost”, rekao je Votling.

Na sukobu u Ukrajini uče i ostali, i takođe pažljivo posmatraju, tvrdi Reznjikov, posebno u ovom kontekstu pominjući Indiju i Kinu.

Li Hui, specijalni predstavnik Kine za evroazijska pitanja, bio je u poseti Kijevu sredinom maja, kada se Ukrajina naširoko hvalila kako je oborila nekoliko ruskih “kinžala”.

Hui ipak nije poverovao u lovačku priču da su američki “patrioti” presreli ruske rakete.

“Predložio sam da ako postoje sumnje, pružim i dokaze”, rekao je Reznjikov, koji je ipak na kraju priznao da je Li iz Kijeva otišao ne videvši takve dokaze.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Blinken “otkrio Ameriku”: Kina radi za Rusiju!

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Kina „dobavljač broj jedan” za ruski …