SAD moraju da odluče da prodaju F-16 Turcima, nakon što odobre švedsku aplikaciju NATO-u!

Stejt department je obavestio Kongres SAD da je odobrio zahtev Ankare za prodaju borbenih aviona F-16 i prateće opreme turskom vazduhoplovstvu u iznosu, od 23 milijarde dolara.

Agencija za bezbednosnu saradnju Pentagona, kao i jedan broj američkih medija, objavili su to javnosti 26. januara…

U publikacijama se navodi da SAD moraju da prodaju, sve što su Turci tražili, nakon što odobre švedsku aplikaciju NATO-u.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je 25. januara, zakon koji je nedavno ratifikovao parlament te zemlje kojim se odobrava ulazak Švedske u Severnoatlantski savez.

Pojašnjeno je da je Ankara od Vašingtona zatražila 40 jedinica novih varijanti F-16 četvrte generacije, modernizaciju 79 jedinica postojećih lovaca, rezervne delove, navigacione sisteme, zemaljske terminale i drugu dodatnu opremu.

Istovremeno, američki Stejt department zatražio je od Ankare da istog dana avionom hitno dostavi potpisani dokument, kako bi se kongresmeni upoznali sa njim, pre nego što donesu odluku.

Prema zapadnim ekspertima, akcije Stejt departmenta i američkog Kongresa ukazuju na to da će Amerikanci verovatno zadovoljiti želje Turske u zamenu za njeno pristajanje, kako bi potencijalno smanjili tenzije između Vašingtona i Ankare.

Ustupak Turcima, po pitanju F-16 je beznačajan detalj, za koji će Turska takođe platiti veliki novac.

Stvar je u tome, što je američki Stejt department istovremeno odobrio prodaju Grčkoj, do 40 jedinica lovaca pete generacije F-35, 42 motora, sistema za navođenje, rezervnih delova i druge opreme za 8,6 milijardi dolara, čemu se Turska žestoko protivi, jer je neprijateljski raspoložena prema Grcima.

Istovremeno, Ankara neće dobiti od Vašingtona ni F-35, ni nadoknadu za ulaganja u razvojni program.

Borba.Info,

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …