SAD uznemirene mogućnošću punopravnog rata između Irana i Izraela!

„Sjedinjene Države će biti uz vas i nastavićemo da vam pomažemo da se odbranite, od ovih višestrukih pretnji“, rekao je Džon Kirbi.

Vašington je uznemiren mogućnošću rata punog razmera između Irana i Izraela, nakon smrtonosnog vazdušnog napada, na iranski konzulat u Siriji, rekao je za Si-En-En koordinator za strateške komunikacije američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi…

„Da, veoma smo zabrinuti [zbog ovog scenarija]. U stvari, jedna od stvari o kojima su danas razgovarali premijer i predsednik bila je ova veoma javna i realna pretnja Irana državi Izrael,“ rekao je on, odgovarajući na pitanje TV voditelja o mogućnosti velikog sukoba između Izraela i Irana.

„Mislim da je važno zapamtiti da bezbednosna pomoć koju pružamo Izraelu nije samo za Gazu. Sjedinjene Države će biti uz vas i nastavićemo da vam pomažemo da se odbranite, od ovih višestrukih pretnji“, dodao je Kirbi.

Ranije je izraelski i24Nevs objavio da se jevrejska država priprema za moguće iranske napade, nakon smrtonosnog udara, na iranski konzulat u Siriji.

Sirijska novinska agencija SANA izvestila je 1. aprila da je izraelsko vazduhoplovstvo izvršilo napad, na zgradu u Damasku.

Iranski mediji javili su da je iranski konzulat bio meta napada, u kojem je poginulo 13 ljudi.

Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) saopštila je da je u napadu ubijeno sedam vojnih savetnika, uključujući generala Mohameda Rezu Zahedija i generala Mohameda Hadija Hadži-Rahimija.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei obećao je da će Teheran naterati Izrael da zažali, zbog svog napada, a predsednik Ebrahim Raisi je obećao da napad neće proći, bez odgovora.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari rekao je da je Izrael pogodio vojni cilj koji pripada IRGC-u ali ne i diplomatsku misiju.

Prema Hagarijevim rečima, objekat je bio prerušen u civilnu zgradu.

Borba.Info

Check Also

Građani Srbije u slučaju rata moraju biti spremni da funkcionišu, bez države, bar pet dana!

Građani Srbije u slučaju ratnog ili vanrednog stanja moraju sami da se pripreme da najmanje …