Evropska unija udara na Kinu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je pokretanje niza trgovinskih ograničenja protiv Kine, kao deo nastojanja da ispuni obećanje da će Evropska unija biti relevantniji politički akter na svetskoj sceni, javlja Blumberg.

Pored istrage o kineskim subvencijama za električna vozila, Evropska unija takođe istražuje da li je Peking pružio ilegalnu podršku vetroparkovima na kontinentu.

EU je pokrenula i istragu o subvencijama solarnim i železničkim kompanijama i uskoro bi trebalo da pokrene istragu o kineskoj nabavci medicinskih uređaja.

Brisel preti Kini restriktivnim trgovinskim merama koje bi mogle da dovedu do povećanja carina, odsecanja Kine od evropskih tržišta i potencijalno do trgovinskog rata.

Neki evropski zvaničnici smatraju da je konačno došlo vreme da EU uradi nešto ”kako bi međunarodna trgovina ponovo funcionisala na fer principima”, piše Blumberg.

“Saznanje da ste izigrani uči vas da budete mnogo pažljiviji i da preduzmete efikasnije akcije”, rekla je Margrete Vestager, zadužena za osiguravanje slobodne tržišne utakmice i konkurencije u EU. I drugi, uključujući i bivšeg predsednika Evropske centralne banke Marija Dragija, tvrde da su “kineske trgovinske zloupotrebe razlog najvećih društvenih i političkih problema koji su mučili Evropu i SAD u poslednjih 20 godina”.

Ovaj pristup Evropske unije u skladu je sa stavovima nekih zapadnih savezniika, koji zauzimaju čvršći kurs prema Pekingu, navodi američka agencija.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen otputovala je u Kinu ranije ovog meseca, kada je, pored ostalog, istakla da je ogromna produktivnost kineskih fabrika postala globalni problem.

Ona za je za Si-En-EN izjavila tokom vikenda da SAD neće isključiti mogućnost raznih mera, pa i dodatnih carina, kako bi zaustavile “poplavu kineske robe”.

B92

Check Also

Ivanišević: Bošnjaci nemaju dokaze za genocid u Srebrenici, a počinili su genocid, nad okolnim Srbima!

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević izjavio je da su …