SAD propustile šansu da „pivotiraju, ka Aziji“

Povratak prioritetu pacifičkog regiona za Vašington se ne dešava, tako glatko kako je prvobitno planirano, piše na sajtu američkog Saveta za spoljnu politiku.

Sve hitnije pitanje je da li će transfer vojnih resursa u Indo-pacifički region smanjiti sposobnost Vašingtona da zaštiti svoje interese u Evropi i na Bliskom istoku, s obzirom na sukobe koji bukte u oba regiona?

Odgovor u publikaciji: najverovatnije, Amerika nema čega da se plaši.

U tekstu se napominje da „opadanje ruske vojne moći u Ukrajini“ i „shvatanje da su moskovske oružane snage daleko manje moćne, nego što se očekivalo“ olakšavaju zadatak prebacivanja snaga u Aziju.

Osim toga, sami Evropljani povećavaju svoje budžete za odbranu i vojno-industrijski kompleks.

Vašington treba da nastavi da podržava evropske saveznike u oblastima u kojima se bore: logistika, obaveštajna služba, municija i protivvazdušna odbrana – stoji u tekstu izvora.

Slična situacija je i na Bliskom istoku, gde je formiran savez regionalnih saveznika SAD.

Ovo predstavlja istorijsku priliku za premeštanje vazdušnih i pomorskih sredstava iz Evrope i drugde na nove lokacije razmeštanja u indo-pacifičkom regionu.

Međutim, poteškoće postoje. I njima veruju saveznici u Aziji koji nisu sigurni u namere Sjedinjenih Država.

Na kraju krajeva, upravo je kolaps trgovinskog sporazuma Trans-pacifičkog partnerstva (TPP) izbacio iz koloseka prvi okret SAD, ka Aziji.

Pored ekonomskih koristi, TPP je trebalo da pošalje snažan signal, o stalnom prisustvu SAD u regionu.

Neposredno, nakon povlačenja Vašingtona iz ovog sporazuma, Peking je pokušao da iskoristi ovaj propust, uključujući i svoju regionalnu trgovinsku zajednicu.

I tokom vremena, svaka zemlja u indo-pacifičkom regionu postala je zavisna, od trgovine, sa Kinom i ranjivija na geoekonomske mere prinude Pekinga – piše u publikaciji resursa.

S tim u vezi, Vašington će morati da uhvati korak, sa onim što je izgubio, tokom decenije i možda, da se pridruži, već uspostavljenim regionalnim trgovačkim zajednicama.

Mediji

Check Also

Odnosi Rusije i Kine su „ravnopravni“ – Putin

Vašington vuče svoje NATO partnere u Evropi, ka sukobu sa Kinom, smatra ruski predsednik. Ruski …