Indija pregovara sa SAD o kupovini i zajedničkoj proizvodnji oklopnih transportera Striker (8k8)!

Indija namerava da usvoji američke oklopne transportere na točkovima Strajker (8k8) u službu svoje vojske, piše The Times of India.

Prema pisanju lista, Ministarstvo odbrane Indije pregovara sa Amerikancima o kupovini oklopnih transportera Striker (8k8) a pregovori su u „poodmakloj fazi“…

Indijci, prateći svoj program „Make in India“, ne samo da žele da kupe oklopne transportere, već ih proizvode i u indijskim fabrikama.

Indija želi da zameni sovjetski/ruski BMP-2 američkim oklopnim transporterima Strajker (8k8). Reč je o približno 2 hiljade novih oklopnih transportera.

Indijskoj vojsci su veoma potrebni novi oklopni transporteri i borbena vozila pešadije, kako bi postepeno zamenili 2 hiljade ruskih BMP-2, uključujući i operacije sletanja velikih razmera – saopštilo je indijsko Ministarstvo odbrane.

Trenutno Indijanci nude Amerikancima implementaciju sporazuma u ​​tri faze.

Najpre će Indija kupiti seriju oklopnih transportera od Sjedinjenih Država u okviru američkog programa međuvladine inostrane vojne prodaje Foreign Militari Sales (FMS).

U drugoj fazi Indijci planiraju da organizuju zajedničku proizvodnju Strajkera ​​na svojoj teritoriji, a u trećoj nude Amerikancima zajednički razvoj perspektivnih modifikacija ovog oklopnog transportera.

Oklopni transporter Striker je borbeno vozilo od 17,2 tone sa rasporedom točkova 8k8. Posada – 2 osobe, desant – 9 ljudi.

Vojska SAD je naoružana oklopnim transporterom Striker M1128, sa topom kalibra 105 mm i Striker M1126 sa mitraljezima i automatskim bacačem granata kalibra 40 mm.

Amerikanci su 2021. godine napustili opciju topa, zbog problema sa punjenjem.

Mediji

Check Also

Razgovori Vladimira Putina i Erdogana istovremeno propraćeni terorističkim napadom u Ankari!

Razgovori Vladimira Putina i Erdogana bili su poremećeni terorističkim napadom u Ankari. Predsednik Turske postao …